LIČNOST DANA Jirgen Klop

Na putu ka tronu

Liverpul pod vodstvom njemačkog stručnjaka igra sjajno ove sezone

A. Dr.
25.09.2018 06:36

Klop: Od 2015. godine na klupi svjetskog velikana

Liverpul je posljednji put bio prvak Engleske 1990. godine. Nepune tri decenije navijači svjetskog fudbalskog velikana čekaju na 19. krunu, a čini se da su ove sezone na dobrom putu.  

“Redsi” pod vodstvom harizmatičnog njemačkog stručnjaka Jirgena Klopa (Jurgen Klopp) igraju sjajno, u šest premijerligaških susreta ostvarili su isto toliko pobjeda i lideri su prvenstva.

Slavni klub je i doveo Klopa prije tri godine nakon što je od odstupio s mjesta trenera Borusije Dortmund samo s jednim ciljem – skinuti prokletstvo s Enfilda. Klop je rođen 16. juna 1967. godine u Štutgartu. Igračku karijeru proveo je u Majncu, čiji je trener postao 2001. Dobar rad u ovom klubu preporučio ga je za posao u Borusiji, za čijeg je šefa struke imenovan 2008.

U Dortmundu se zadržao do ljeta 2015. i u tom razdoblju bio je dva puta prvak Njemačke uz jedan osvojeni Kup.

Vodio je ekipe u tri velika evropska finala i sva tri je izgubio. Dva puta bio je poražen u finalu Lige prvaka, s Borusijom (2013. godine, 1:2 protiv Bajerna) i Liverpulom prošle sezone (1:3 protiv Reala). U međuvremenu je, 2016. godine, bio poražen (1:3) i u finalu Evropske lige od Sevilje.

Vezane vijesti

LIČNOST DANA
Pohod na Oskara
NA VRH