Službenik za državu

LIČNOST DANA Petar Kovačević

Službenik za državu Pozvao nadležne institucije da otkriju one koji su zloupotrijebili lične podatke građana za izborne krađe

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević jedan je od rijetkih državnih službenika koji su ovih dana jasno, glasno i precizno detektirali da je ugrožena tajnost izbora.

On je pozvao nadležne institucije da otkriju one koji su zloupotrijebili lične podatke građana za izborne krađe.

Tako je i nedavno, samo zato što zna raditi svoj posao, a i nije mu mrsko, ukinuo nebuloznu Matricu, koju je Ministarstvo za obrazovanje Kantona Sarajevo nametnulo nekoliko mjeseci prije završetka prošle školske godine. Tom su matricom učitelji i nastavnici, kako je bilo zamišljeno, trebali kod djece prepoznati „društveno neprihvatljivo ponašanje“, uz korištenje ličnih podataka učenika i roditelja.

Kovačevićeva agencija zatražila je uništavanje kompletnih dosjea te naglasila da se i ovdje radi o zloupotrebi podataka.

Nalog da naredi zabranu Matrice Kovačević nije dobio ni od koga. Samo je, kazao nam je nedavno, u medijima prepoznao o čemu je riječ i odlučio samoinicijativno raditi za šta je plaćen.

Tako je kad znaš dobro raditi svoj posao!

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH