LIČNOST DANA

Sarajlija digao Švedsku na noge

Otkaz našem košarkaškom treneru naveo tamošnje reprezentativce da zaprijete bojkotom

Bosnić: Ostavio dubok trag u švedskoj košarci

Piše: E. J.

10.10.2018

Otkaz jednom treneru, pogotovo u državi kao što je Švedska, teško da bi mogao biti baš povod da se ustalasaju duhovi i igrači zaprijete bojkotom.

A upravo to se desilo nakon što je Košarkaški savez Švedske uručio otkaz selektoru Vedranu Bosniću. Desetak vodećih reprezentativaca ovu je vijest primilo s nevjericom. Kapiten Aleksander Lindkvist (Alexander Lindqvist) čak je najavio bojkot zbog smjene "najboljeg selektora kojeg je Švedska imala".

Ovakva reakcija igrača, mada ne baš popularna, ipak je potvrda sjajnog učinka bosanskohercegovačkog stručnjaka tokom četiri godine na klupi reprezentacije Švedske, koju je pretvorio u ekipu vrijednu respekta.

Bosnić je rođen 4. juna 1976. godine u Sarajevu. Karijeru je počeo u sarajevskoj Bosni, nastupao je i za tuzlansku Slobodu, kao i za niz ekipa Hrvatskoj, Litvaniji, Poljskoj, Mađarskoj, Švedskoj...

Trenersku karijeru nekadašnji plejmejker je prije deceniju počeo upravo u Švedskoj, gdje se, nakon klupskih uspjeha i nekoliko osvojenih titula, probio i do mjesta selektora. Trenutno je trener švicarskog prvoligaša Ženeve.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.