LIČNOST DANA

Prije svega Čovjek

Gradonačelnik Novog Pazara inicijator izgradnje spomen-platoa koji nosi ime bošnjačke heroine Hatidže Mehmedović

Biševac: Očuvanje uspomene na majku Srebrenice

A. H.

29.10.2018

U centru Novog Pazara izgrađen je spomen-plato koji od subote nosi ime Srebreničanke Hatidže Mehmedović, majke kojoj je u genocidu u Srebrenici ubijena cijela porodica.  

To što je Novi Pazar odlučio da jedan gradski plato nazove Hatidžinim imenom, i tako sačuva uspomenu na majku koja nije dozvolila da joj zbog lične tragedije život obhrve mržnja, već ga je posvetila borbi za istinu i pravdu, govori mnogo o moralnoj veličini njegovih građana, ali i veličini predstavnika vlasti koji su inicirali ovakvo nešto.

Kada se u julu ove godine gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac s grupom sugrađana pojavio na dženazi rahmetli Hatidži Mehmedović u Srebrenici, u kratkoj izjavi kazao je da je na dženazu došao, prije svega, kao čovjek koji poštuje žrtve Srebrenice i njihove majke, a tek onda kao gradonačelnik.

Da je prije svega Čovjek pokazao je i u subotu samim dočekom majki Srebrenice u Novom Pazaru, gdje je skupa s Hajrom Ćatić na novoizgrađenom platou otkrio ploču na kojoj je zasjalo ime majke Hatidže. Nihat Biševac je po zanimanju ekonomista i kadar je Sandžačke demokratske partije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.