LIČNOST DANA

Kralj brzine

Osvojio petu titulu pobjednika Formule 1

Arhiva

N. C.

30.10.2018

Kako se sezona Formule 1 bližila kraju, postajalo je sve jasnije da će Luis Hamilton (Lewis) osvojiti petu titulu u karijeri, čime se uvrstio u red najuspješnijih vozača u historiji.

Kako je sam otkrio, pobjeđuje svojim pristupom i strategijom, jer se priprema tako da maksimum pruži u finišu sezone. Britanski šampion na taj način osvojio je četiri titule u posljednjih pet godina, kao član „Mercedesa“.

Ujedno, postao je tek treći vozač u historiji Formule 1 s najmanje pet osvojenih titula svjetskog prvaka, izjednačivši se s legendarnim Argentincem Huanom-Manuelom Fanđom (Juan-Manuel Fangio), koji je pobjeđivao pedesetih godina prošlog stoljeća.

Ispred Hamiltona po broju osvojenih naslova još je samo Mihael Šumaher (Michael Schumacher), ali s obzirom na to da Britanac ima 33 godine, vrlo je vjerovatno da će dostići i velikog Nijemca, koji je vozio sve do svojih četrdesetih.

Uvjet za to je da ostane perfektan, kao što je bio ove sezone, u kojoj je zabilježio devet pobjeda i 15 podija, iako su do kraja ostale još dvije utrke.

Luis Hamilton rođen je 7. januara 1985 u Stivenejdžu u Engleskoj.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.