LIČNOST DANA

Maraton sjećanja i opomene

Malkić: Održava plemenitu ideju

Piše: E. Sk.

18.11.2018

S Kapije, mjesta stradanja tuzlanske mladosti, Dževad Malkić, koji je kao petogodišnjak preživio genocid u Srebrenici, poveo je maratonce ka Vukovaru. Sinoć, poslije pretrčanih 150 kilometara, Malkić je zajedno s drugim učesnicima stigao u grad koji je u susjednoj Hrvatskoj simbol stradanja.

Sportskim žargonom rečeno, ovo je bio tuzlanski revanš maratoncima iz Vukovara i drugih dijelova Hrvatske koji svake godine trče maratone za nevinu stradalu djecu Tuzle i žrtve genocida u Srebrenici.

Dok se kontinuirano negiraju zločini, maratonci, među kojima su i mnogi žrtve stradanja, svojim krugovima čuvaju uspomenu na nevino ubijene civile i opominju da se zlo koje se devedesetih godina prošlog stoljeća nadvilo nad našim prostorima nikada više nikom ne smije ponoviti.

Malkić, kao žrtva genocida, odlično zna šta u danima obilježavanja godišnjice zločina znači istrčani maraton, stisnuta šaka, iskreno saosjećanje s porodicama mučki ubijenih civila. Zbog toga je plemenitu ideju, koja je začeta prije pet godina, održao i ne namjerava odustati od očuvanja kulture sjećanja na nevine žrtve velikosrpskih zločina.

Dževad Malkić rođen je 7. februara 1990. godine u Srebrenici i atletičar je Atletskog kluba “Sloboda Tehnograd” iz Tuzle. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.