LIČNOST DANA Ahmed Žilić

Advokat ljudskih prava

Nije nikakvo iznenađenje da je advokat Žilić dobitnik prestižnog priznanja

A.H
10.12.2018 06:50

Žilić: Prepoznat dugogodišnji angažman

Foto: Arhiv

Ugledni sarajevski advokat Ahmed Žilić ovogodišnji je dobitnik međunarodne nagrade za životno djelo Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO). Nagrada mu je uručena u Zagrebu, a dodjeljuje se pojedincima „koji su u svojim sredinama, van granica Hrvatske, dali značajan doprinos razvoju i praksi ideje ljudskih prava“.

Nije nikakvo iznenađenje da je advokat Žilić dobitnik prestižnog priznanja, s obzirom na njegov dugogodišnji angažman na polju zaštite ljudskih prava posebno u postdejtonskoj BiH kada su ta prava masovno kršena na štetu pojedinaca i grupa. Kao advokat zastupao je radnike mnogih uništenih privrednih subjekata, organizacija itd.

Još 1996. godine izdao je knjigu „BiH, kodeks ljudskih prava“ u kojoj su po prvi put objavljeni integralni tekstovi Ustava FBiH i Dejtonskog ustava BiH.

Inače, preksinoćnjja svečanost dodjele nagrada upriličena je u povodu 70. godišnjice usvajanja Opće deklaracije o ljudskim pravima, a održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

NA VRH