LIČNOST DANA

Najbolje plaćeni fudbaler u američkoj historiji

Ibrahimović će sljedeće godine zaraditi oko sedam i po miliona eura

Ibrahimović: Do sada rekord držao Brazilac Kaka

G. Š.

24.12.2018

Popularni napadač naših korijena Zlatan Ibrahimović stavio je potpis na novi ugovor s Los Anđeles galaksijem i tako prekinuo sva nagađanja o nastavku karijere.

Bosanac sa švedskim pasošem posljednjih je mjeseci povezivan s povratkom u Evropu, odnosno u svoj novi-stari klub Milan. Ali, razlog Zlatanovog ostanka u SAD mogao bi se pronaći u njegovom novom ugovoru. Kanal ESPN otkrio je da će Ibrahimović sljedeće godine zaraditi oko sedam i po miliona eura i tako postati najbolje plaćeni fudbaler u historiji MLS-a (profesionalna fudbalska liga u kojoj učestvuju 19 klubova iz SAD i tri iz Kanade). Do sada je taj rekord držao Brazilac Kaka, koji je 2017. godine u Orlandu zaradio skoro milion eura manje.

Od dolaska u LA galaksi Ibrahimović je odigrao 27 utakmica, u kojima je postigao 22 gola i upisao deset asistencija.

Ibrahimović je rođen 3. oktobra 1981. u Malmeu. Njegov otac Šefik iz Bijeljine je otišao u Švedsku 1977., a tamo je upoznao Zadranku Jurku. Igrao je za Malmo, a kao veliki talent prešao je u Ajaks 2001.. Nakon toga slijedili su transferi u najveće evropske klubove, od Juventusa, Intera, Barcelone i Milana do PSG-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.