LIČNOST DANA

Kompromis za brži napredak

Dogovor o promjeni imena omogućio Makedoniji skori ulazak u EU, ali i NATO

Zaev: Nove snage

Piše: K. Ke.

13.1.2019

Više od 20 godina Makedonija je bila blokirana. Svaki korak naprijed poništila bi grčka vlada zbog spora u vezi s imenom.

Makedonske su vlasti više od 20 godina prkosile i inatile se, a da se i ne pokušaju uhvatiti ukoštac i riješiti višegodišnji problem koji bi državi, a samim ti i građanima, omogućio bolji i prosperitetniji život.

Tek nakon što je s vlasti skinuta retrogradna i dokazano korumpirana vlast, kojoj je očito odgovarala stagnacija za njene prljave poslove, makedonske vlasti smogle su snage da učine korak koji će im omogućiti brz napredak.

Nove snage koje su došle na vlast u liku premijera Zorana Zaeva krenule su brzo i žestoko u promjene. Provedene su neugodne reforme, a kroz mukotrpne pregovore postignut je dogovor, odnosno kompromis s Grčkom o promjeni imena, ali i s vlastitim narodom. Republika Sjeverna Makedonija ime je koje odgovara Grčkoj, a ne udara na ponos Makedoncima.

Kompromis je to za koji je najviše zaslužan upravo Zoran Zaev, a zbog toga će mu se morati pripisati i rapidni napredak države, koji će ustupiti nakon što Grčka odblokira pristup ove države u EU, ali i NATO.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.