REGION

Junker: Zapadni Balkan mora imati evropsku perspektivu kako se ne bi vratio u '90-te

Junker danas u Bugarskoj ( AFP). Junker danas u Bugarskoj ( AFP)

Avaz.ba

12.1.2018

Evropska unija mora otvoriti jasnu perspektivu članstva zapadnom Balkanu, jer bi inače zaprijetila opasnost da Evropa ponovo bude svjedok "tamošnjih nesretnih događaja iz 90-ih godina", upozorio je danas u Sofiji predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker).

Ja, dakle, nikako ne bih želio da se suočimo s takvim zbivanjima - rekao je Junker na zajedničkoj konferenciji za novinare s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim poslije zajedničke sjednice Evropske komisije i bugarske vlade, kojom je ozvaničeno bugarsko predsjedavanje EU u idućih šest mjeseci. 

Uskoro posjeta BiH

Junker je naveo da ranije jeste objasnio da "do kraja mandata sadašnje Evropske komisije, dakle do 1. januara 2020., neće biti moguće da EU primi nove članice, pošto se ne mogu ispuniti uvjeti za to", ali je istakao da će se "na tome raditi".

Tokom rada iduće Evropske komisije i Evropskog parlamenta moći ćemo ciljano da se posvetimo toj problematici - dodao je on. 

Junker je rekao da će posjetiti zemlje zapadnog Balkana da bi vidio kakva su očekivanja u tim zemljama. 

On je izrazio zadovoljstvo što je Bugarska, kao nova predsjedavajuća EU, među prioritete postavila pristupanje zapadnog Balkana Uniji i što će se u Sofiji će 17. maja održati susret na vrhu EU-zapadni Balkan.


Junker je rekao da će posjetiti zemlje zapadnog Balkana ( AFP). Junker je rekao da će posjetiti zemlje zapadnog Balkana ( AFP)

- Ali je krajnje važno da zapadni Balkan vidi da mu je otvorena jasna evropska perspektiva, jer je inače velika opasnost da u tom složenom području Evrope ponovo budemo svjedoci nesretnih događaja iz 90-ih godina - rekao je predsjednik Evropske komisije.

Za Evropsku komisiju je najvažnije, kazao je Junker, da se poboljšaju saobraćajne i druge veze EU sa zapadnim Balkanom i u pravcu Turske.

- Ako želimo da zapadnobalkanske zemlje budu bolje međusobno povezane, onda nema govora da se umanji budžet EU - rekao je Junker.

On je ocijenio da budžet EU mora biti povećan s jedan na 1,1 posto bruto domaćeg dohotka Unije da bi se ostvarilo sve što su proteklih godina postavili kao ciljeve Evropska komisija, Evropski parlament i članice EU.

Turska udaljena od EU

Odgovarajući na pitanja novinara, čelnik Evropske komisije  objasnio je da približavanja EU i Turske "ne može biti sve dok su novinari u turskim zatvorima" i naglasio da se Turska u posljednje vrijeme svojim postupcima i politikom "sve više udaljava od Evropske unije".

Bugarski premijer Borisov je rekao da je Turska najveći susjed EU i da je važno da se održi i djeluje sporazum EU-Turska o zaustavljanju ilegalne imigracije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.