REGION

Cvjeta nelegalna proaja oružja preko društvenih mreža

Ilustracija

Avaz.ba

14.1.2018

Nelegalno oružje, pa čak i ono koje važi za neko od najmoćnijih, nerijetko se može naći u internet oglasima, ali i na različitim stranicama na društvenoj mreži Facebook, piše Dan.

Tako je nedavno na jednoj od stranica na kojoj se prodaje roba iz svih krajeva Crne Gore pojavio i oglas o prodaji heklera. Uz oglas je postavljeno i nekoliko fotografija ovog oružja koje je sklopljeno i rasklopljeno.

Prodavač je oglas objavio pod imenom i prezimenom, a za informacije i pregovaranje oko prodaje zainteresirane je pozvao da mu se obrate privatnom porukom. Međutim, ovo nije prvi slučaj onlajn prodaje oružja. Uvijek je u pitanju nelegalno oružje, upravo ono iz kakvog se počine maltene sva krivična djela, posebno ubistva.

Na facebook stranicama, ali i u internet oglasima moguće je naći različite puške koje koštaju od nekoliko desetina do više stotina eura, ali i pištolje čija se cijena kreće od 200 eura.

Do sada nije poznato da li nadležni organi provjeravaju ove oglase i internet stranice, niti da li je zbog ovakvog načina prodaje nelegalnog oružja privedeno neko lice, kao ni da li je oduzet bilo koji predmet.  Kriminolog Velimir Rakočević objasnio je da je podatak o dostupnosti oružja na internetu zabrinjavajući, posebno zbog činjenice da su maltene sva ubistva počinjena upravo iz nelegalno nabavljenog i nošenog oružja, piše cdm.me. 

- Internet prodaja je zavladala do te mjere da se na taj način prodaju droga i oružje. Za nabavku i prodaju oružja postoje tačno i precizno definirane zakonske procedure. Svako, pa i najmanje odstupanje od strogih propisa predstavlja izvršenje krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Prodaja oružja preko interneta sve više uzima maha i prodaje se kao obična roba, a ne sredstvo kojim mogu biti ugroženi životi - objasnio je Rakočević.

Naveo je da je moguće ući u trag prodavačima nezakonitog oružja ukoliko je oglas objavljen sa naloga iz Crne Gore.

Međutim, najčešće, da ne bi bili otkriveni, prodavači koriste naloge iz inostranstva, kada je našim službama potrebna pomoć drugih zemalja i istraga se tako uvijek uspori. Također, veoma često se koriste i lažni nalozi kako bi se zavarao trag - dodaje Rakočević. 

Također, zabrinjava činjenica da na jedan komad legalnog oružja na Balkanu idu tri ilegalna. 

Najavljuju i zločine 

Osim spriječavanja prodaje nelegalnog oružja, kontrolom facebook naloga moglo bi se spriječiti i više krivičnih djela. Nerijetko, nakon likvidacije na društvenim mrežama je moguće među fotografijama osumnjičenih za ubistvo pronaći i slike sa oružjem.

Također, ubice nerijetko danima, pa i mjesecima prije ubistava indirektno, a pojedini i jasno ukazuju da planiraju da počine teško krivično djelo. Međutim, ovakve objave nadležni uoče kasno, obično nakon izvršenja krivičnog djela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.