REGION

Kašnjenje evropskih satova Prištinu košta pet miliona eura

Ilustracija

Blic.rs

19.3.2018

Privremene institucije u Prištini poslale su poruku Evropskoj uniji da više neće plaćati električnu energiju potrošenu na sjeveru Kosova i Metohije.

Poruku Prištine EU zvanično će, prema televiziji KTV, prenijeti bivši njemački ministar životne sredine Klaus Tepfer (Claus), koji je iz njemačke vlade imenovan za posrednika da pomogne u rješavanju problema po pitanju električne energije između Beograda i Prištine.

Šef delegacije Prištine Avni Arifi potvrdio je za KTV da će se o pitanju energetike raspravljati na sljedećem sastanku Beograda i Prištine u Briselu. 

Evropska mreža operatera prijenosnih sistema električne energije (ENTSO) je saopćila da je povučeno 113 gigavata energije više od proizvodnje na KiM-u, što je dovelo do praznine u snabdijevanju električnom energijom.

Pet miliona eura za nadoknadu

Kao rezultat toga, navode, evropska mrežna frekvencija odstupila je za skoro šest minuta, a procjenjuje se da će Prištini biti potrebno oko pet miliona eura za nadoknađivanje nestašice energije.

Elektromreža Srbije objavila je prošle sedmice da je sistemska frekvenca električne energije u kontinentalnoj Evropi bila umanjena zbog nedostatka od 113 gigavat sati električne energije, a uzrok tom nedostatku je konstantno odstupanje od programa rada od KOSTT-a (Kosovske elektromreže) u periodu januar - februar 2018. godine.

EMS je naglasila da je KOSTT od 3. marta prestao s neovlaštenim preuzimanjem električne energije, nakon pritisaka od relevantnih institucija, te je povećanje odstupanja sinhronog vremena zaustavljeno.

Inače privremene institucije u Prištini 6. marta saopćile su da namjeravaju pokriti troškove neplaćenih računa na sjeveru pokrajine, a premijer kosovske vlade Ramuš Haradinaj (Ramush) rekao je tada da je to neophodan potez jer je KOSTT suočen s mogućnošću da bude isključen iz ENTSO-a.

Najavljeno je da će energetika biti jedna od tema nastavka tehničkog dijaloga u Briselu koji će se od danas voditi do 21. marta, a predstavnici privremenih institucija u Prištini okrivljuju Beograd za "blokadu energetskog sporazuma".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.