NA LICU MJESTA

Počeo samit EU - zapadni Balkan: Ubrzati dinamiku proširenja Unije

S. NUMANOVIĆ

17.5.2018

(Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Sofije)


Angela Merkel, Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i Tereza Mej (Theresa May) na samit Evropska unija - zapadni Balkan došli su pješice.

Čelnici Njemačke, Francuske i Velike Britanije prohodali su od obližnjeg hotela "Hilton" do Nacionalnog kulturnog dvorca Bugarske. Pred ulazom u ovo nedavno izgrađeno kongresno zdanje dočekao ih je premijer Bugarske Bojko Borisov.

On je, iako ne govori ni njemački ni engleski, pravio društvo kancelarki Merkel tokom obraćanja novinarima, a potom i sam odgovarao na pitanja. Sve je vrlo vješto "hendlala" agilna prevoditeljica, koja je neupadljivo stajala iza Borisova i prevodila mu s njemačkog, a onda se hitro prebacila uz Merkel i njoj prevodila s bugarskog.

Porukom da je Balkan bitan za Evropu i da se region treba uključiti u Evropsku uniju, kada ispuni preduvjete, garniran je razgovor njemačke kancelarke i bugarskog premijera.  

Isti stav prenio je i austrijski kancelar Sebastijan Kurz te premijer Hrvatske Andrej Plenković.

On je najavio novi samit EU - zapadni Balkan 2020. godine u Zagrebu.

- Kriteriji ostaju isti i sve zemlje koje žele u EU moraju ih ispuniti. No, dinamika se mora pojačati. Ovo je prvi samit sa zapadnim Balkanom od 2003. godine. Region je dugo bio zanemaren i sada je vrijeme da se to promijeni. Dinamika se mora pojačati - poručio je Plenković u razgovoru s novinarima.

No, njih je mnogo više zanimao nuklearni sporazum s Iranom i rastući animozitet između Brisela i Vašingtona.

Borisov je, kao dobri domaćin, izrazio nadu da će se dogovor o tarifama na aluminij s Bijelom kućom postići te da će Iran ostati uz dogovor sa Zapadom.

Stigli i balkanski lideri

Na samit su stigli i lideri šest balkanskih država.

Kosovska je delegacija bila najbrojnija. Na skup su stigli i Hašim Tači, predsjednik te države, Ramuš Haradinaj, premijer i Behdžet Pacoli, ministar vanjskih poslova.  

Poslije njih došao je i premijer Albanije Edi Rama.

Aleksandar Vučić je u Nacionalni kulturni dvorac stigao prije kosovske delegacije, a netom za njim došli su crnogorski premijer Duško Marković i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Niko od njih nije davao izjave novinarima.

Premijer Makedonije Zoran Zaev bio je najtraženiji među novinarima, zbog najave mogućeg iskoraka u rješavanju pitanja imena ove države i sporenja s Grčkom na tu temu.

No, ni on nije dao izjavu brojnim novinarima.

Premijer Plenković najavio je da će se danas, osim susreta Zaeva s grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom, u Sofiji sastati i delegacije Srbije i Kosova.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.