NA LICU MJESTA

Makron na samitu u Sofiji: Usidriti zapadni Balkan u Evropsku uniju

AFP

S. NUMANOVIĆ

17.5.2018

(Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Sofije)

- Smatram da se zapadni Balkan treba usidriti u Evropu i usmjeriti prema Evropskoj uniji - ocjena je predsjednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron).  

U izjavi datoj novinarima pred početak samita EU - zapadni Balkan danas u Sofiji, on je istakao da je njegov stav o perpsektivi šest država ovog regiona poznat.

- Već sam o ovome govorio. Smatram da proces daljnjeg širenja EU treba biti rigorozan i voditi se veoma oprezno. Naravno, o tome se razgovara i mi s time moramo nastaviti. Naša je obaveza pomoći svim državama koje provode reforme i kreću se prema Evropi. To je i moj geostrateški izbor - istakao je Makron.

Naglasio je, međutim, da je uvjeren da se EU ne treba širiti novim članicama, dok se sama temeljito ne reformira i postane funkcionalnija.  

- Proteklih 15 godina pokazalo je da je ona oslabljena novim proširenjima. I ne mislim da pomažemo državama koje žele postati dio Unije, ali ni sebi, tako što imamo mehanizam koji postaje sve obimniji, a nudi perspektivu učlanjenja.

Stava sam da sa zapadnim Balkanom moramo voditi ojačani strateški dijalog, dati mu perspektivu, pažljivo pratiti tok reformi, te iskreno ohrabrivati države regiona da dalje rade, bez licemjerstva - poručio je Makron.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.