SPOROVI

Svađa u Sloveniji: Ko će platiti troškove pokopa migranata koji su se utopili u Kupi

Index.hr
17.05.2018 15:42

Ko će platiti troškove obdukcije i ukopa ilegalnih migranata iz sjeverne Afrike koji su se utopili u rijeci Kupi, pitanje je koje je dovelo do spora između male slovenske Općine Črnomelj i Ljubljane, a na koje još nema odgovora.

- Ljude je potrebno pokopati, to nije sporno i to je ljudski, ali mi dobivamo sve račune i, ako bi se, ne daj Bože, taj trend nastavio, naš općinski budžet to ne bi mogao izdržati - kazala je za komercijalnu televizijsku stanicu POP-TV načelnica Črnomelja Mojca Čemas-Stjepanovič.

Ona zahtijeva da se promijeni zakon po kojem su za troškove ukopa osoba bez rodbine i onih koji ne mogu platiti ukop odgovorne lokalne vlasti i da se slučajevi kao što je dolazak stranih osoba ilegalnih kanalima proglasi "višom silom", pa bi se troškovi u takvim situacijama prebacivali na državni budžet.

Vlada se s time ne slaže i smatra da nema vanredne situacije zbog koje bi zakon koji sada regulira pogrebnu djelatnost mijenjao.

- Ako bi toga bilo više, a nadamo se da neće biti takvih tragedija, onda bi stvarno bile potrebne vanredne mjere, ali sadašnji zakon to ne predviđa i smatramo da nema potrebe da se zakon promijeni - kazao je za POP-TV državni sekretar u Ministarstvu privrede Franc Stanonik.

Posmrtni ostaci dvojice od četvorice migranata iz Alžira i Maroka, koji su se prošlog mjeseca utopili prilikom pokušaja prelaska rijeke Kupe, još se nalaze u Sloveniji, na patologiji bolnice u Novom Mestu, a za dvojicu je utvrđen identitet, pa će njihova tijela biti prebačena u domovinu, gdje će biti pokopani. 

Tijelo jednog tragično nastradalog migranta bilo je u vodi duže vremena, pa se nije moglo identificirati i on će biti pokopan u Sloveniji, no u Ministarstvu privrede potvrdili su da za strance koji umru na slovenskom teritoriju i tu se pokopaju zakonom nije predviđen obvezni pokop uz vjerski obred, pa tako ni za one koji su muslimani.

Ukopan trošak medicinske obdukcije tijela preminulog, transporta i pogreba u Sloveniji se penje i do 4.500 eura, a u općinama Metlika i Črnomelj, u kojima je došlo do tragičnih utapanja pri pokušaju ulaska u schengensko područje, nadaju se da takvih slučajeva više neće biti, ne samo zbog računa koje im šalje država.

Tagovi

Slovenija
NA VRH