ORUŽANE SNAGE

Forum B9 nastojat će proširiti vojnu saradnju na nove oblasti u duhu NATO-ovih inicijativa

Fena

23.5.2018

Delegacija Oružanih snaga BiH (OSBiH), predvođena načelnikom Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem, učestvovala je na 12. konferenciji načelnika odbrane država Balkana o vojnoj saradnji (Forum B9), koja se održava u Beogradu od 22. do 24. maja.

Mašović je u izlaganju istakao da konferencija predstavlja koristan model saradnje u oblasti sigurnosti regije koji pruža mogućnost za razvijanje zajedničkih kapaciteta za odgovor na sve prisutnije sigurnosne prijetnje.

- Oružane snage BiH bit će opredijeljene ka unapređenju svoje uloge i značaja u regionalnoj saradnji, prije svega kroz uspostavljanje intenzivnih i svestranih bilateralnih odnosa s oružanim snagama država regije, ali i definiranja zajedničkih kapaciteta kao odgovor na široki spektar asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji - naglasio je Mašović.

Forum B9 predstavlja važnu inicijativu za jačanje multinacionalne vojne saradnje u regiji. Članice inicijative su Albanija, BiH, Bugarska, Grčka, Makedonija, Rumunija, Srbija, Turska i Crna Gora.

Osim predstavnika tih država učesnica, kao gosti konferencije u Beogradu učestvovali su predstavnici Vojnog komiteta NATO saveza, Vojnog komiteta EU, te predstavnici Združene komande NATO snaga u Napulju, kao i predstavnici država promatrača, odnosno načelnici odbrane Hrvatske i Slovenije.

Tokom te konferencije upriličena je prezentacija godišnjih izvještaja o radu Koordinacijske grupe, radnih podgrupa za asimetrične prijetnje (ATSWG) i edukaciju, obuku i vježbe (ETESWG) koji su prihvaćeni od načelnika odbrane država članica.

Tema ovogodišnjeg foruma bila je "Sigurnost i odbrana u kibernetičkom prostoru-rizici i iznalaženja mogućnosti za uspješnu regionalnu saradnju". Ključni govornik o toj temi bio je šef Koordinacijske grupe za kibernetiku u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Karsten Geier.

Nakon izlaganja potpisana je zajednička Izjava, kroz koju je dosadašnja saradnja u prethodnom ciklusu ocijenjena uspješnom i sadržajnom, a osim toga, Forum će nastojati da vojnu saradnju proširi na nove oblasti u duhu NATO-ovih inicijativa "Pametne odbrane","Udruživanja i djelovanja", kao i "Inicijative povezanih snaga", saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Na marginama konferencije načelnik ZŠ OSBiH generalpukovnik Senad Mašović održao je bilateralni sastanak sa zamjenikom predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO saveza generalpukovnikom Stivenom M. Šepruom (Steven M. Sheproom) i informirao ga o aktivnostima koje su poduzimale i poduzimaju Oružane snage BiH za aktiviranje MAP-a te zatražio i njegovu podršku za aktiviranje MAP-a.

U delegaciji OSBiH bili su i načelnik Ureda za podršku NZŠ OSBiH brigadir Edin Fako i oficir za saradnju sa OS SAD i neevropskim zemljama u Upravi za politiku i planove ZŠ OSBiH pukovnik Jovo Pujić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.