REGION

Uhapšen Božidar Filipović: Zapalio svoj Porsche, prijetio Vučiću pa skinuo nanogicu i pobjegao u Budvu

Samo nekoliko dana od prebacivanja u kućni zatvor, Filipović je isjekao nanogicu i pobjegao

Screenshot

Blic.rs

21.8.2018

Budvanska policija uhapsila je Božidara Filipovića (53), kontroverznog biznismena i bivšeg boskera koji je u Srbiji prijetio smrću predsjedniku Sebije Aleksandru Vučiću, nakon što je pobjegao iz kućnog zatvora u Beogradu.

Filipovića je inače Treći osnovni sud u Beogradu sredinom jula osudio na 11 mjeseci kućnog zatvora uz elektronski nadzor (nanogicu). 

Međutim samo nekoliko dana od prebacivanja u kućni zatvor, Filipović je isjekao nanogicu i pobjegao u Crnu Goru gdje je opet uhapšen.

Filipović, o kojem su mediji pisali kao vinovniku brojnih incidenata u prijestonici Srbije, uhapšen je u Petrovcu zbog sumnje da je pištoljem marke “bereta” (kalibra devet milimetara) prijetio osoblju i gostima kafića. 

Ovo je, međutim, samo jedna od epizoda vezanih za njegov lik i djelo.

Naime, kako “Blic” saznaje, prije hapšenja u Petrovcu Filipović je pobjegao iz Beograda gdje je izdržavao kaznu kućnog zatvora. On je uhapšen početkom juna ove godine zbog prijetnji predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću.

Filipović je uhapšen na jednom novobeogradskom splavu, gdje je naočigled brojnih svjedoka prijetio smrću istaknutim državnim funkcionerima.

Nakon toga, gosti lokala porijavili su ga policiji, koja je ubrzo izašla na lice mjesta i privela ga.

To nije bilo dovoljno da se Filipović smiri, pa je i u prisustvu policajaca ponovio brutalne prijetnje.

Nakon hapšenja, sud mu je ubrzo odredio pritvor do 30 dana, da ne bi u kratkom periodu ponovio krivično djelo. Na teret mu se tada stavljalo krivično djelo ugrožavanja sigurnosti, za koje je zaprijećena kazna do pet godina zatvora.

Ubrzo, dok je još bio u pritvoru, Filipović je priznao krivično djelo i ekspresno je osuđen na 11 mjeseci kućnog zatvora, sa nanogicom.

Uz to, nakon što odleži kaznu, Filipović je trebalo da bude protjeran iz Srbije u matičnu Crnu Goru. Međutim, na opće zaprepaštenje, ubrzo nakon što mu je kazna dosuđena, Filipović je isjekao nanogicu i pobjegao iz Srbije na crnogorsko primorje!

Nakon najnovijeg hapšenja u Petrovcu, srbijansko tužilaštvo i sud razmatraju da Crnoj Gori pošalju zahtjev za uvažavanje presude srbijanskih sudova, na osnovu koje će Filipović ekspresno biti poslat na izdržavanje kazne zbog prijetnji predsjedniku Srbije i ministru unutrašnjih poslova Srbije- ali u zatvor.

Zapalio “orsche iz protesta

Božidar Filipović je srbijanskoj policiji poznat po tome što je prošle godine zapalio svoj automobil u znak protesta jer, kako je pričao, nakon četriri decenije života u Srbiji nije mogao da dobije srbijansko državljanstvo. Osim toga, prvo osnovno tužilaštvo protiv njega vodi nekoliko postupaka, a i ranije je pravosnažno osuđivan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.