ALARMANTNO

Na Sredozemlju se formira uragan koji bi mogao ugroziti živote u Evropi

Snažni i ekstremni vjetrovi mogli bi zaprijetiti južnoj Grčkoj, Egejskom moru, Kritu i Turskoj

YouTube

CDM

27.9.2018

Nad Jonskim morem razvija se ciklon nalik na tropsku oluju koja bi se do subote mogla pretvoriti u najsnažniji zabilježeni mediteranski uragan, odnosno mediken (medicane) kategorije 2.

"Severe Weather Europe" na svojoj internet-stranici u četvrtak piše da svi modeli potvrđuju stvaranje uragana koji bi se mogao formirati krajem četvrtka ili u petak ujutro. Postoji mogućnost da bi na svojoj putanji u subotu mogao udariti u obale Grčke, uključujući i otok Kretu, te potom tokom nedjelje nastaviti prema Egejskom moru i zapadnim obalama Turske.

Stranica ističe da model Evropskog centra za srednjoročne prognoze vremena (ECMWF) ukazuje na formiranje duboke ciklonske oluje u Jonskom moru u subotu, kao i da se on podudara s drugim modelima.

- Tačan položaj tek treba definirati, međutim, postoji poprilično opće slaganje da se mediken formira - piše "Severe Weather Europe".

Dodaje da formiranje uragana u Jonskom moru potvrđuju modeli GFS, ECMWF i ARPEGE, s tim da posljednji ukazuje na agresivnije i brže vjetrove koji bi se sredinom subotnjeg poslijepodneva približili grčkim obalama.

Na modelima za nedjelju mediken bi se sa svojim snažnim vjetrovima trebalo premjestiti na sjever nad Egejskim morem ili čak do turskih obala gdje bi mogao da prouzrokuje opasne poplave. Snažni i ekstremni vjetrovi mogli bi zaprijetiti južnoj Grčkoj, Egejskom moru, Kritu i Turskoj. 

Prema modelima, njegovi udari mogli bi prelaziti brzine od 150 kilometara na čas. Do nedjelje navečer moguće su i obilne padavine. To znači da bi neke krajeve mogle ugroziti razorne poplave opasne po život, naročito na jugu Grčke.

Trenutno svi modeli potvrđuju razvoj ciklona sljedećih 36 do 48 sati.

Mediteranski uragan rijedak je ciklonalni sistem koji karakteriziraju topla jezgra i nepostojanje fronti. Uglavnom je kratkog vijeka, do oko 48 sati. Za to vrijeme mediteranskim otocima i obalama može donijeti obilne kiše, poplave i grmljavinske oluje. Budući da je Sredozemno more relativno malo i zatvoreno, vjetrovi medikena uobičajeno ne pušu stalnim brzinama većim od 135 km/h, jer nemaju dovoljno morskih površina na kojima bi se hranili i jačali. 

Iako se nazivaju mediteranskim uraganima, rijetko stvarno dostižu snage i razornost onih na Atlantiku ili na Tihom okeanu. 

Mediken nazvan Numa, koji je pogodio Grčku 2017., uzrokovao je velike poplave i odnio 20-ak života.

Ciklona Faust, koja je imala neka obilježja medikena, pogodila je 4. decembra 2008. godine južnu Dalmaciju, a jedan je zaprijetio Jadranu 2015. 

Klimatolozi smatraju da bi se broj medikena mogao povećati s klimatskim promjenama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.