PRIŠTINA

Klinton i Olbrajt: Najveće dostignuće Kosova je 20 godina mira

Prisustvovao i američki general Vesli Klark

Klinton i Olbrajt u Prištini. Agencije

Fena

12.6.2019

U Prištini je danas obilježena 20. godišnjica ulaska NATO-ovih snaga na Kosovo, a centralnoj manifestaciji, koja je održana pod nazivom "Za našu slobodu", prisustvovali su brojni dužnosnici, među kojima i bivši predsjednik Sjedinjenih Država Bil Klinton (Bill Clinton), nekadašnja američka državna sekretarka Medlin Olbrajt (Madeleine Albright).

Prisustvovao je i američki general Vesli Klark (Wesley Clark).

- Sjećam se lica ljudi koje sam sreo kada sam prije 20 godina bio ovdje, u osnovnoj školi u Uroševcu. Tog dana sam rekao nešto što želim ponoviti, za 79 dana zračnih NATO napada mogao je biti dobiven ovaj rat, ali su samo građani u školi tog dana, kao i ostali građani Kosova, mogli dobiti mir. Nakon 20 godina mislim da ste uradili izvanredan posao oko postizanja mira - kazao je Klinton.

Nekadašnja američka državna sekretarka Medlin Olbrajt ocijenila je kako je tokom posljednje dvije decenije narod Kosova pokazao svijetu da je posvećen miru i izgradnji nove demokratske nacije.

- Međunarodna zajednica je osigurala zaštitu, ali su građani Kosova odradili ostalo, muškarci i žene svih uzrasta i pripadnosti postavili su osnove za demokratiju - ustvrdila je Olbrajt.

Dodala je kako se bliži dan kada će Kosovo biti potpuno normalna zemlja, u UN-u i potpuno integrirana u evropsku zajednicu.

Kosovski dužnosnici zahvalili su SAD i svim državama koje su podržale Kosovo u borbi za slobodu, a predsjednik i premijer Kosova istakli su i potrebu postizanja sporazuma sa Srbijom.

- Kao što smo bili i sada smo spremni da postignemo historijski sporazum. I danas smo voljni da razgovaramo i postignemo sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa dvije suverene države - rekao je kosovski predsjednik Hašim Tači (Hashim Thaci).

Nakon centralne svečanosti organizirana je šetnja "Za slobodu" od Trga Skenderbeg do biste Medlin Olbrajt, koja je svečano i otkrivena, a učesnici su potom obišli i Bulevar Bila Klintona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.