SRBIJA

Homoseksualni mimohod u centru Beograda prvi put bez incidenata

U povorci je bio i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić

Mimohod pripadnika LGBT zajednice. Blic

Fena

29.6.2019

U centru Beograda danas je održan mimohod pripadnika LGBT zajednice "Ponos Srbije", a povorka aktivista koji se bore za prava LGBT populacije, praćena jakim policijskim osiguranjem, prvi put za pet godina koliko organiziraju skup, prošla je bez incidenata centralnom pješačkom zonom.

U pratnji policije, privatnih zaštitara i pripadnika žandarmerije MUP-a Srbije, mimohod pod sloganom "Borba još uvijek traje - pridruži se!", ispisanim na transprentu na čelu povorke, protekao je bez incidenata. 

Učesnici su nosili parole: "Hoćemo da se pravno vidimo", "Moj život, moja pravila", "Prevencija zločina iz mržnje", "Volite svoje LGBT prijatelje", "A što ćemo ljubav kriti", "Adam i Steva, Ema i Eva", "Neka ljubi ko god koga hoće". 

U povorci je bio i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, koji je poručio kako puža podršku učesnicima mimohoda kao "građanin koji se zalaže za toleranciju i bori sa predrasudama".

Želim i na dalje da propagiramo borbu protiv diskriminiranja, rekao je novinarima Ružić, naglasivši kako je važno da su "LGBT organizacije solidarno prepoznale i afirmiraju i prava osoba sa invaliditetom".

Ove godine učesnici Parade "Ponos Srbije" istaknuli su četiri zahtjeva: zakonsko-pravno reguliranje istopolna partnerstva, depatologiziranje transrodnih identiteta i dostupnost hormonske terapije, senzibiliranje državnih institucija za rad sa pripadnicima LGBT zajednice, te izdvajanje dijela proračuna za nevladin sekor i za organizacije LGBT zajednice.

- Ovo je politički čin kojim LGBT zajednica skreće pažnju na svoje probleme - izjavila je aktivistica udruge "Egal" Anđela Čeh.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.