COVID-19

Kako se Crna Gora priprema za turističku sezonu: Na 16 kvadrata dvije ležaljke

Siguran sam da će granice biti otvorene, kaže Damir Davidović

Otvaranje svih ugostiteljskih objekata u Crnoj Gori planirano za 18. maj. Arhiv

Avaz.ba

2.5.2020

Svi se pitamo hoćemo li i kako ove godine ljetovati. Nošenje maski i rukavica, kao i socijalna distanca, nešto su na šta ćemo morati da obratimo pažnju i u periodu koji nam slijedi te se postavlja pitanje hoćemo li, ukoliko se granice i otvore, moći zaista da se opustimo na odmoru. 

Kakav je plan za ljetnu sezonu u Crnoj Gori i hoće li granice biti otvorene, ispričao je državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore Damir Davidović.

- Siguran sam da će granice biti otvorene. Mi smo ponosni na ono što je, kada je ova pandemija u pitanju, uradio naš Institut za javno zdravlje. Već više od sedam dana nemamo nijedan registriran novi slučaj. Nadamo se da će polako početi da se otvaraju granice, to je pravac u kojem idemo, da se uspostavlja saobraćaj, prvo u okviru Crne Gore, a potom i međunarodni saobraćaj. Kada, o tome će odlučiti epidemiolozi, ne turistički radnici - rekao je Davidović za TV Prva.

On je kazao i da je 18. maj datum za koji je planirano otvaranje svih ugostiteljskih objekata “u skladu sa tri stadija laganog popuštanja svih ograničenja koja su uvedena u prethodnom periodu” te je iskazao nadu da će ljetne sezone ipak biti.

- To će svakako biti jedan novi vid turizma, ta fraza kontroliranog turizma već se odomaćila, ali se nadamo da će turističke sezone biti. Vjerujem da ćemo se svi lako na to privići, jer nam je svima cilj zaštita zdravlja kako zaposlenih u turizmu, tako i turista - istaknuo je Davidović.

Ležaljke na rastojanju, dezinfekcija plaža izbeljivačem?. Arhiv

Mada je i dalje sve neizvjesno i rano za velike prognoze, neki modeli koji će se primjenjivati, već su poznati.

- Svjedoci smo da pandemija popušta u nekim državama Evrope tako da vjerujemo da će veći dio tržišta biti otvoren. Ipak, ako znamo da negdje postoji žarište, bilo bi neprirodno da se uspostavi saobraćaj s tom državom. Početkom ove sedmice, bio je sastanak ministara turizma zemalja Evropske unije tako da su oni sebi dali tridesetak dana da vide na koji će način putovanja biti omogućena - objasnio je on.

Što se tiče zdravstvenih pasoša o kojima je bilo riječi da će biti potrebni ukoliko se krene na putovanje, Davidović kaže da je i za to još rano, ali ističe da “kao što se svi zajedno borimo protiv pandemije, tako ćemo i u tim situacijama zauzimati zajednički stav i da će to biti zajednički poduhvat svih država i turističke privrede u svakoj državi”.

Ležaljke na rastojanju, dezinfekcija plaža izbeljivačem, a uz kupaći kostim, nosit ćemo i maske i rukavice - je li to ovogodišnji scenarij za boravak na plaži?

- Svi se navikavamo na taj novi moment socijalne distance i to će, vjerovatno, da traje još neko vrijeme. U otprilike 16 kvadratnih metara moći će da budu dvije ležaljke, ali ako, pak, dođe višečlana porodica, onda je situacija drugačija. Sigurno će se ići na dezinfekciju ležaljki na dnevnom nivou, a već se radi analiza koje su to supstance koje bi osigurale najviši stepen sigurnosti - zaključuje Davidović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.