HRVATSKA

Arena Zagreb priprema se za prijem do 1.000 zaraženih koronavirusom

Danas je u Hrvatskoj zabilježeno 828 zaraženih, te 15 smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom

U prvom navratu pri pripremi "Arene" Zagreb za moguću pandemiju, bilo je aktivirano oko 800 kreveta. Anadolija

A. M.

26.10.2020

"Arena" Zagreb sprema se kao tercijarni prihvatni centar sa najmanje 500, odnosno maksimalno 1.000 kreveta za prijem oboljelih od COVID-19 koji imaju srednje do blage simptome bolesti, javlja Anadolija.

Pripadnici Civilne zaštite postavit će tokom dana u "Arenu" Zagreb oko 500 kreveta s madracima kako bi ova najveća zagrebačka dvorana, u kojoj se održavaju koncerti i veliki skupovi, bila mjesto za sigurno izvanbolničko zbrinjavanje oboljelih od COVID-19, ukoliko bolnički kapaciteti u Hrvatskoj, odnosno Zagrebu, budu nedostatni.

- Kapaciteti Arene su, kao što je i do sada bilo postavljano, oko 420 kreveta: 274 kreveta na 3. i 150 kreveta na 1. katu, te 50-ak kreveta za medicinsko osoblje koje će biti na drugom katu u VIP loži. Trenutno se dovoze kreveti i ostali materijali, sanitarne potrebe, stolice, voda... - kazao je načelnik sektora Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite Mladen Vinković.

Istakao je kako je "Arena" opremljena s dovoljno sanitarnih čvorova, te kako je to jedan od razloga što je upravo taj objekat odabran za ove potrebe.

- Svaki krevet će biti ograđen paravanom, uz njega ide jedna stolica na koju se mogu staviti lične stvari i medicinske potrepštine. Apoteka je odvojena pleksiglasom i vratima, koja nije skidana od prvog pripremanja Arene za ovu namjenu - kazao je Vinković.

Svaki krevet će biti ograđen paravanom. Anadolija

U prvom navratu pri pripremi "Arene" Zagreb za moguću pandemiju, bilo je aktivirano oko 800 kreveta, kada je korišten i njen parter za kojega Vinković ocjenjuje da nije najadekvatniji za ove potrebe, no dodaje kako će i taj dio dvorane biti aktiviran, ovisno o naredbama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Ministarstvo zdravstva Hrvatske u pripremi je za aktivaciju Gradskog vrta u Osijeku, te sportskih dvorana u Splitu i u Rijeci ukoliko broj zaraženih, odnosno oboljelih od COVID-19 u Hrvatskoj bude rastao.

Cilj aktiviranja zagrebačke "Arene" kao tercijarnog smještaja za bolesnike s blažim simptomima bolesti je rasterećenje KB Dubrava i ostalih bolnica koje će pružati intenzivnu skrb za bolesnike koji razviju teže simptome bolesti.

Danas je u Hrvatskoj zabilježeno 828 zaraženih, te 15 smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom, a prošle sedmice dnevni rast dosegao je gotovo 2.500 osoba. Od početka pandemije u Hrvatskoj su preminule 452 osobe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.