DEBAKL HDZ-A

Koalicija Tomislava Tomaševića pobijedila u 16 od 17 zagrebačkih četvrti

Tomislav Tomašević osvojio je više od 40 posto glasova u prvom krugu izbora za gradonačelnika Zagreba

Tomašević ispred Škore. Pixsell

Fu. M.

17.5.2021

Kandidat političke platforme “Možemo!” Tomislav Tomašević osvojio je više od 40 posto glasova u prvom krugu izbora za gradonačelnika Zagreba, što mu daje jasnu prednost uoči drugog kruga izbora koji bi se trebao održati 30. maja ove godine, pokazali su prvi preliminarni rezultati lokalnih izbora u Hrvatskoj.

U drugom krugu sukobit će se s liderom Domovinskog pokreta Miroslavom Škorom, koji je osvojio 12,2 posto glasova.

Politička platforma Možemo! osvojila je s koalicijskim partnerima najveći broj glasova u 16 od 17 zagrebačkih gradskih četvrti te dobila više od 40 posto podrške birača na izborima za Gradsku skupštinu.

Među pobjednike prvog izbornog kruga, mediji u Hrvatskoj ističu i kandidata Centra Ivicu Puljka koji u drugi krug izbora za gradonačelnika Splita ulazi sa osvojenih 26,8 posto glasova. On će se u drugom krugu izbora suočiti s kandidatom HDZ-a Vicom Mihanovićem.

Navode da su lokalni izbori obilježeni lošim rezultatom vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Zagrebu i njenim mogućim gubitkom vlasti u Splitu.

Miroslav Škoro. Pixsell

Također, u Rijeci je Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HSS) osvojio 30,25 posto glasova, a u drugom će se krugu boriti protiv nezavisnog Davora Štimca koji je u prvom krugu odnio 16,10 posto glasova.

HDZ je na izborima za gradska vijeća osvojio većinu u 11 većih gradova, SDP u dva, Možemo! i HSLS u po jednom gradskom vijeću kao i četiri nezavisne liste, prenosi Hina.

HDZ tako ima većinu u gradskim vijeća Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Karlovca, Siska, Velike Gorice, Krapine, Virovitice, Požege i Osijeka. SDP je najviše glasova osvojio u gradskim vijećima Rijeke i Koprivnice. IDS ima većinu u Gradskom vijeću Pule, HSLS u Bjelovaru, a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini koalicija predvođena platformom Možemo!.

Tomašević najavio pobjedu

U izbornom štabu Možemo!, Zagreb je naš! i koalicijskih partnera, uvjerljiva pobjeda Tomislava Tomaševića te više od 40 posto podrške birača na izborima za Gradsku skupštinu dočekani su uz pjesme i ples.

- Pobijedit ćemo za dva tjedna uzdignute glave i moći ćemo svima pogledati u oči. Pobijedit ćemo za dva tjedna bez da smo prodali dušu i bez da smo ikome ostali nešto dužni kako bi imali otvorene ruke da provedemo promjene kako bi ovaj grad bio bolje mjesto života za sve - poručio je Tomašević u emotivnom govoru u izbornoj noći.

Kazao je da su građani Zagreba, koji su mu dali najveću podršku, time rekli da Zagreb ne pripada interesnoj kliki, već svima koji u njemu žive. “I zato je Zagreb naš”, poručio je pred 20-ak okupljenih članova stranke koji su uvjerljivo vodstvo u prvom krugu proslavili plesom.

Izbori u Splitu

Puljak će se u Splitu u drugom krugu izbora suočiti s kandidatom HDZ-a Vicom Mihanovićem od kojega je prema rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) na nedjeljnim izborima osvojio oko 2.300 glasova prednosti.

Prema obrađenim podacima sa svih 163 biračkih mjesta, Puljak je dobio 17.500 glasova, odnosno 26,82 posto dok je Mihanović osvojio 15.159 glasova, to jest 23,23 posto.

Na trećem mjestu bio je Željko Kerum s 9.762 glasa, dok je kandidat SDP-a Ante Franić osvojio 4.856 glasova.

Veliki trijumf Tomaševića. Pixsell

Četiri gradonačelnika županijskih središta u Hrvatskoj u prvom su krugu lokalnih izbora osigurala još jedan četverogodišnji mandat, a u drugom krugu još jedan mandat nastojat će osvojiti 11 sadašnjih gradonačelnika, podaci su DIP-a.

Krapinski gradonačelnik tako ostaje HDZ-ov Zoran Gregurović koji je u prvome krugu osvojio 59,56 posto glasova, a u Virovitici na čelu grada ostaje HDZ-ov Ivica Kirin koji je u prvome krugu osvojio 51,53 posto glasova.

SDP-ov Mišel Jakšić ostaje gradonačelnik Koprivnice budući da je u prvome krugu osvojio 59,17 posto glasova.

I Bjelovar je grad kojeg će iduće četiri godine voditi ista osoba – HSLS-ov Dario Hrebak osvojio je, naime, u prvom krugu 66,86 posto glasova.

U najvećem gradu Zagrebačke županije, Velikoj Gorici, gradonačelnik će iduće četiri godine biti sadašnji obnašatelj dužnosti gradonačelnika, Krešimir Ačkar (HDZ/BM 365/SKNL/HSU/HSLS) koji je u prvome krugu osvojio 50,1 posto glasova).

HDZ je osvojio i mjesto gradonačelnika Požege – Željko Glavić u prvom je krugu, naime, dobio 51,13 posto glasova.

Situacija u Vukovaru

Još jedan mandat u drugome krugu lokalnih izbora traži 11 aktualnih gradonačelnika.

U Vukovaru u drugi krug izbora za gradonačelnika idu sadašnji gradonačelnik Ivan Penava (NL) koji je osvojio 43,8 posto glasova, a protivkandidat će mu biti HDZ-ov Nikola Mažar koji je osvojio 24,81 posto glasova.

Za mjesto šibenskog gradonačenika u drugome će se krugu nadmetati sadašnji gradonačelnik Željko Burić (HDZ, HSLS – 46,63 posto i Tonči Restović (SDP, NL – 18,94 posto).

Za mjesto zadarskog gradonačelnika borit će se sadašnji gradonačelnik Branko Dukić (HDZ/HSP/SU/Reformisti – 38,47 posto) te Marko Vučetić (SDP/AMA/HSS/Glas/Centar – 26,32 posto).

Drugi krug za dvije sedmice. Pixsell

U Dubrovniku za dvije sedmice za gradonačelničko mjesto slijedi borba sadašnjeg gradonačelnika, HDZ-ovog Mate Frankovića (36,87 posto) i Pere Vićana (DDS) koji je u prvome krugu osvojio 13,54 posto glasova.

U Osijeku će u drugom krugu podršku birača tražiti Ivan Radić kojeg podržava lista predvođena HDZ-om, a protukandidat mu je Berislav Mlinarević (DP, Most). Radić je osvojio 38,69 posto, a Mlinarević 19,63 posto glasova.

Ivan Radić, kojeg podržava lista predvođena HDZ-om, osvojio je 38,69 posto birača Osijeka, a protukandidat u drugom krugu mu je Berislav Mlinarević (DP, Most) s osvojenih 19,63 posto glasova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.