PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić o presudi Stanišiću i Simatoviću: Srbija mora da ide uzdignute glave

Poručio je da to Srbi treba da razumiju, šta je bila namjera, te da shvate poruku koja im je poslana

Aleksandar Vučić. Arhiv

A. K.

1.7.2021

Haški tribunal je jučer izrekao prvostepenu presudu bivšem šefu Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i bivšem komandantu Jedinice za specijalne operacije Franku Simatoviću. Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, komentirao je presudu na održanoj konferenciji za novinare u kompleksu "Beograd na vodi".

- Sud u Hagu je u predmetima "Gotovina" i "Markač" promijenio praksu u suđenju da bi tu praksu poništio kada je riječ o suđenju Stanišiću i Simatoviću i osudio ih - kazao je Vučić.

Poručio je da to Srbi treba da razumiju, šta je bila namjera, te da shvate poruku koja im je poslana.

- Da razumijemo da moramo da čuvamo mir i stabilnost. Ali, osveta koja je provedena nad srpskim narodom i državom, bila je takva da ne mogu da je razumijem - istaknuo je Vučić.

Vučić je naglasio da Srbija mora da ide uzdignute glave, da štiti nacionalne i državne interese te "da bude dio Evrope i svijeta“.

Podsjećamo, Haški sud prvostepeno je jučer osudio Stanišića i Simatovića na po 12 godina zatvora zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom 1992. godine u Bosni i Hercegovini. Njih dvojica se terete za saučesništvo u zločinima počinjenim u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Sanskom Mostu, te u selu Trnovo, kada su pripadnici jedinice "Škorpioni" ubili Bošnjake civile iz Srebrenice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.