IBJEGLIČKA KRIZA

Božinović: Pomoć ženama i djeci, ali treba spriječiti masovne migracije iz Afganistana

Ministri unutarnjih poslova razgovarat će o stanju u toj zemlji kojom su ponovno zavladali talibani i mogućim posljedicama na EU

Božinović: Spriječiti migracije. Agencije

Ad. A. / Srna

31.8.2021

Evropska unija treba zauzeti zajedničko stajalište o sprječavanju velikih migrantskih valova iz Afganistana, što ne isključuje humanitarnu pomoć ugroženim skupinama u toj zemlji, izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

-Nadam se da ćemo izaći sa zajedničkim stajalištem koje će staviti naglasak na činjenicu da je u konačnici naš cilj spriječiti masivne, velike migrantske valove. Hrvatska je sigurno na toj poziciji- izjavio je Božinović novinarima uoči izvanrednog sastanka europskih ministara unutarnjih poslova o Afganistanu, te je dodao da to “ne isključuje humanitarnu pomoć ugroženim skupinama, ženama, djevojčicama, djeci i onima koji su radili za europske institucije u Afganistanu”.

Ministri unutarnjih poslova razgovarat će o stanju u toj zemlji kojom su ponovno zavladali talibani i mogućim posljedicama na EU.

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas istaknuo je da afganistansku krizu treba iskoristiti da se EU napokon dogovori o zajedničkoj politici o migracijama i azilu na temelju prijedloga Komisije.

-Sada je trenutak za politički dogovor o migracijskom paktu- rekao je Schinas po dolasku na sastanak.

Očekuje se da će ministri donijeti zajedničku izjavu u kojoj će izraziti odlučnost u sprječavanju nelegalnih migrantskih valova i nekontroliranog dolaska migranata iz Afganistana na vanjske granice Unije kako bi se spriječilo ponavljanje migrantske krize iz 2015.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.