ZAKAZANI U NOVEMBRU

U Srbiji će se održati tri koncerta u čast Mikisa Teodorakisa

Ansambl uvježbava i dvije pjesme na srpskom jeziku, "Tamo daleko" i "Ovo je Srbija"

Mikis Teodorakis. Agencije

H. J. I. / Srna

31.10.2021

Simfonijski orkestar Mikisa Teodorakisa uz pratnju hora grčke opštine Krf i solista iz Atine održaće tri koncerta u Srbiji, u čast čuvenog svjetskog kompozitora i osvjedočenog prijatelja srpskog naroda Mikisa Teodorakisa, koji je nedavno preminuo.

U organizaciji Društva grčko-srpskog prijateljstva i pravoslavnog časopisa "Svetosavsko zvonce", grčki umjetnici će najpoznatija djela iz Teodorakisovog bogatog opusa predstaviti publici 12. novembra u Staroj Pazovi, 13. novembra u Hramu Svetog Save u Beogradu i 14. novembra na tvrđavi Golubac.

Predsjednik Društva grčko-srpskog prijateljstva i inicijator ovih koncerata Željko Popović podsjetio je na koncert koji je Teodorakis 1999. godine održao u Atini u znak podrške Srbima tokom NATO agresije.

Popović je istakao da je Teodorakis bio prepoznatljiv po svom revolucionarnom stavu - sam protiv svih, pravdom protiv nepravde, te da je protiv NATO-a ustao, uperivši u njega svoje najjače oružje, a to je pjesma.

- Podigao je toliki narod u Grčkoj. To je najveće okupljanje u Atini u skorijoj istoriji. Oko milion i po ljudi je bilo na tom događaju. Tim snimkom će i početi koncerti u Srbiji - rekao je Popović za "Sputnjik".

Spiros Sueref, koji rukovodi horom osnovanim 1981. godine na Krfu, rekao je da je broj gostiju ograničen zbog pandemije koronavirusa, ali da je radostan što će nastupati u čast jednog od najvećih Grka.

On je naveo da dolaze na poziv predsjednika opštine Stara Pazova Đorđa Radinovića i direktora Golubačke tvrđave Iskre Maksimović.

- Beograd je, naravno, bio nezaobilazan. U kripti Hrama Svetog Save ćemo pevati samo duhovne pjesme. Krf je pobratimljen sa Beogradom. Kao što znate, nas vezuje i Mauzolej koji imamo na ostrvu Vidu iz Prvog svjetskog rata - rekao je Sueref.

On je dodao da ansambl uvježbava i dvije pjesme na srpskom – "Tamo daleko" i "Ovo je Srbija". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.