SUD U BIJELOM POLJU

Vraneš i Novaković oslobođeni: Grafiti "Selite se Turci" i "Srebrenica 92" nisu govor mržnje

Oni su bili optuženi da su 3. oktobra u prodavnici “Okov” kupili sprejeve i ispisivali grafite uvrjedljive sadržine u Pljevljima

Uvredljivi grafiti iz Pljevalja. Antena M

Fu. M.

6.11.2021

Dane Vraneš i Nemanja Novaković oslobođeni su jučer u Višem sudu u Bijelom Polju od optužbe za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Oni su bili optuženi da su 3. oktobra u prodavnici “Okov” kupili sprejeve i ispisivali grafite uvrjedljive sadržine u Pljevljima.

Multivjerski suživot u Pljevljima je nakon 30. avgusta naglo zgasnuo, kada su slavljeničke kolone automobila dolazile su u naselja u kojima većinski žive Muslimani i Bošnjaci, uznemiravali ih sirenama, ali i prozivali imenima, uz poruke mržnje i najave da će ih iseliti iz Pljevalja,navodi Antena M. 

Na ulazu u grad tabla na kojoj piše „Dobrodošli u grad Pljevlja“, iscrtana je zelenim sprejom, krstom sa četiri S i brojem 92 sa tri tačke – a da neki žele povratak u tu godinu poručili su im slaveći ispred njihovih kuća i dovikujući, pored ostalog: „Selite se Balije“, „Selite se Turci“...

U selu Odžak, nasred magistrale, ispisali su zlokobne riječi: „Srebrenica 92 selite se Turci" i nezaobilazni krst sa četiri S.

Na isti način ispisani su i neki poslovni objekti u vlasništvu Bošnjaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.