PRESUDE

Evropski sud: Hrvatska mora platiti 40.000 eura porodici poginule Afganistanke

MUP Srbije izvijestio je kako je Madine poginula neposredno nakon što su je hrvatski policajci na silu pokušali vratiti natrag u Srbiju

Porodica tužila Hrvatsku. Ilustracija

Fu. M.

19.11.2021

Godine 2017. šestogodišnja djevojčica Madine iz Afganistana smrtno je stradala u naletu voza. Ona je sa svojom majkom i porodicom bila u grupi migranata koji su s područja općine Šid pokušavali ući na teritorij Hrvatske, krećući se uz željezničku prugu.

Evropski sud za ljudska prava sad je odlučio da Hrvatska porodici djevojčice treba isplatiti odštetu od 40.000 eura zbog kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima, prenosi Index.hr.

Podsjetimo, Madine je tada udario voz, a hrvatska policija je djevojčicu odvela u bolnicu u Hrvatskoj, dok njenoj majci nije dozvolila da ide s njom, nego ju je protjerala opet prema Šidu na srbijanskoj strani granice.

MUP Srbije izvijestio je kako je Madine poginula neposredno nakon što su je hrvatski policajci na silu pokušali vratiti natrag u Srbiju.

Porodica djevojčice podnijela je krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca. Krivičnu prijavu odbacilo je nadležno državno odvjetništvo, a zatim je porodica  podigla ustavnu tužbu tvrdeći da su zbog neučinkovite istrage smrti Madine povrijeđena njihova ustavna prava.

U tužbi je stajalo i da su izgubljeni ključni dokazi u istrazi, a to su snimci termovizijske kamere kojom su oni bili uočeni te večeri 21. novembra 2017.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.