DVODNEVNA POSJETA

Milanović na Kosovu: Ovdje se osjećam sigurno, a u BiH nisam otišao iz sigurnosno-organizacijskih razloga

Za Kosovo kaže da je predvidiva država jer se zna što se od politike može očekivati

N. Aj.

23.12.2021

Milanović i Osmani tokom sastanka. PIXSELL

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović boravi na Kosovu, gdje se sastao s predsjednicom Vjosom Osmani te će se sastati i s premijerom Albinom Kurtijem, a kasnije će posjetiti Janjevo.

- Meni je Kosovo draga država. Nisam ovdje da napokostim Beogradu ili bilo kome trećem. Kosovo ima vibrantnu demokraciju - rekao je Milanović nakon sastanka s Osmani, prenosi Dnevnik.hr.

Dodao je kako bi se Kosovo vrlo brzo moglo pridružiti međunarodnim organizacijama jer u državi nema podijeljene lojalnosti.

Ističe da je zapanjiv nivo neznanja o Kosovu u zemljama Evrope.

Komentirao je i naoružavanje u regiji. Milanović kaže kako onaj ko se naoružava radi to zbog svojih unutarnjih političkih potreba.

- I Hrvatska je sad kupila borbene sustave koji su zaista obrambeni, ma da svako ko se naoružava, kakva god bila istina, tvrdi da se naoružava samo da bi se obranio. Istina nije takva uvijek, u hrvatskom slučaju je, jer naprosto je vidljivo što radimo, a što ne - rekao je Milanović i dodao kako je Hrvatska članica NATO-a i da je sigurnost jamčena i bez aviona.

Rekao je i kako se i Srbija naoružava i da ima veći budžet od Hrvatske, ali kaže da ne vidi sigurnosne probleme.

Milanović kaže i kako je interes Srbije za ulazak u EU hipotetski jer se na tom polju ništa ozbiljno ne radi. Ističe da Srbija mora sama odlučiti što želi.

Novinari su Milanovića pitali o putovanju BiH koji je otkazao jer se nije osjećao sigurno i upitali osjeća li se sigurno na Kosovu.

- U BiH nisam otišao iz sigurnosnih razloga, bez preciziranja. Mogu reći da nisam otišao iz sigurnosno-organizacijskih razloga - rekao je i dodao da se radi o nizu stvari s obzirom na etnički sastav tog prostora pa je donio odluku da neće putovati. 

- Da se radilo o nekom drugom dijelu BiH, otišao bih. Ovdje se osjećam sigurno - rekao je Milanović.

Kazao je i kako je sigurnost u Hrvatskoj na visokom nivou, a Zagreb je među najsigurnijim gradovima u Evropi.

Za Kosovo kaže da je predvidiva država jer se zna što se od politike može očekivati. 

- Država s kojom znaš na čemu si - rekao je Milanović i dodao kako se nada da se će problem na sjeveru Kosova što prije riješiti.

Milanović je komentirao proces vakcinacije na Kosovu i rekao da je impresioniran jer je procent vakcinisanih veći nego u Hrvatskoj. 

- I to pokazuje da ovdje postoje vrline koje Evropa uopće ne razumije - kazao je predsjednik Hrvatske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.