KORONAVIRUS

Slovenski parlament potvrdio novi paket za ublažavanje posljedica epidemije

Interventni zakonski paket uključuje i više mjera za pomoć gospodarstvu preko Poduzetničkog fonda, djelomičnu nadoknadu troškova za kupnju testova za samotestiranje zaposlenih u tvrtkama

Slovenski parlament. Agencije

N. Aj. / Fena

28.12.2021

Slovenski parlamenet u ponedjeljak je nakon višesatne rasprave prihvatio zakonski paket za ublažavanje posljedica koronakrize čija se financijska težina procjenjuje na 240 miliona eura, deseti takav po redu od izbijanja epidemije covida-19.

Među predviđenim stimulacijama su jednokratni dodatak za umirovljenike i starije, dodaci na plaće zaposlenih u zdravstvu, te nagrade za pripadnike civilne zaštite i studente-dobrovoljce koji su sudjelovali u mjerama za suzbijanje epidemije, te jednokratne naknade za novorođenčad.

Interventni zakonski paket uključuje i više mjera za pomoć gospodarstvu preko Poduzetničkog fonda, djelomičnu nadoknadu troškova za kupnju testova za samotestiranje zaposlenih u tvrtkama, a njime se produžava i vrijeme važenja već izdanih besplatnih turističkih i ugostiteljskih bonova koji će se moći koristiti sve do sredine 2022. godine.

Za takav zakonski paket koji je predložila vlada glasovalo je 46 zastupnika, uglavnom iz vladajuće koalicije, dok je protiv bilo njih 42. Opozicija je u raspravi tvrdila da su mjere neuravnotežene i da se radi o jednoj vrsti nesistematskog financijskog bonusa nekim skupinama, kako bi se pridobilo birače pred parlamentarne izbore predviđene za kraj aprila iduće godine.

Protiv vladinih mjera i obveznih covid potvrda za vrijeme trajanja rasprave o zakonskom paketu pred zgradom parlamenta prosvjedovalo je nekoliko stotina ljudi, prenosi Hina.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.