STRUČNJAK SVJETSKOG GLASA

Đikić: Na jesen ćemo živjeti kao i prije, s prehladama, gripama ali i Covidom

Prvo mu nije trebalo ovo s premijerom ili predsjednikom Srbije jer je on svjetski vrhunski sportaš i avantura u Australiji gdje nije htio biti cijepljen, a htio je igrati turnir gdje je trebalo biti cijepljen, nije dobro napravio

Ivan Đikić: Nadam se da će se Đoković cijepiti i nastaviti biti primjer mladima. Screenshot

E. T. / RTL

3.2.2022

Je li pandemiji kraj, je li omikron spas, trebamo li koronu tretirati kao gripu, sve su to pitanja za jednog od naših najcjenjenijih znanstvenika kojeg ste zadnjih dvije godine uglavnom gledali preko Skypea, ali doktor Ivan Đikić bio je gostu u studiju RTL Direkta.

Đikić je na početku komentirao slučaj Novaka Đokovića.


Imamo pozitivni optimizam

- Nije mu to trebalo. Prvo mu nije trebalo ovo s premijerom ili predsjednikom Srbije jer je on svjetski vrhunski sportaš i avantura u Australiji gdje nije htio biti cijepljen, a htio je igrati turnir gdje je trebalo biti cijepljen, nije dobro napravio. napravio je puno grešaka, ali i Australija je napravila greške. U toj igri oba tima su izgubila, ali mislim da je Đoković izgubio više. Nadam se da će se cijepiti i nastaviti biti primjer mladima - kazao je.

Stručnjak Đikić je, govoreći o tome treba li ukinuti određene mjere, kazao i da treba omogućiti djeci da zagrle svoju obitelj, te da su maske znak vlastite zaštite.

Komentirao i je li omikron kraj pandemije.

- Imamo pozitivni optimizam i temeljimo ga na tome da je omikron varijanta koja se brže širi, stvara imunitet brzo a ne stvara teške bolesti, a to je dijelom jer imamo dio populacije procijepljen pa imamo određeni imunitet. Na temelju tih dvije činjenice trebamo piti oprezni tijekom zime i proljeća. Nakon proljeća optimizam je takav da ćemo najvjerojatnije moći živjeti s omikronom i drugim varijantama koje dolaze u budućnosti kao sastavnim dijelom nečega na što smo navikli, kao što su prehlade i gripe i to je realno - kazao je Đikić. 

Moramo naučiti živjeti s omikronom

Đikić je komentirao dolazi li vrijeme da se koronu tretira kao gripu.

- Ne treba to lingvistički uspoređivati s gripom ali moramo naučiti živjeti s omikronom pored nas da spriječimo smrtnost, teže oboljele, a da u isto vrijeme osiguramo gospodarstvo, mladima odlazak u škole, da reguliramo, ove dvije godine su bile teret za mlade, roditelje, studente i moramo kao društvo naći način da se to prebaci u normalniji život - kazao je. 

Na kraju je dodao: 

- To nije prisila nekome raditi, nego stil života da dok god postoji opasnost da se možemo zaštiti. Bit će važno da ovo ljeto pređemo u fazu opreznog turizma i za Hrvatsku će biti važno da se cijepimo radi turista, a jesen i zima će biti vrijeme kad ćemo živjeti kao i prije s prehladama, gripama i covidom. Cijeli intervju čitajte ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.