BROJNE REAKCIJE

Andrej Plenković i Milo Đukanović osudili odluku Vladimira Putina

Osuđujemo sve akte o priznanju oblasti Donjecka i Luganjska kao nezavisnih entiteta, kojima se krši međunarodno pravo i međunarodni poredak zasnovan na pravu, poručio je Đukanović

Andrej Plenković i Milo Đukanović. Avaz

E. Ć.

22.2.2022

Od trenutka kada je ruski predsjednik Vladimir Putin priznao nezavisnost Donjecka i Luganska, pristižu brojne reakcije političkih lidera širom svijeta.





Hrvatski premijer Andrej Plenković oglasio se na Twitteru. On je poručio kako Hrvatska osuđuje rusko priznavanje samoproglašenih regija, dodavši da to predstavlja kršenje međunarodnog prava i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine.

- Osuđujemo rusko priznanje samoproglašenih regija Donjecka i Luhanska koje predstavlja kršenje međunarodnog prava i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine. Zajedno s partnerima Evropske unije, izražavamo solidarnost s Zelenskim (Volodimir Zelensky) i ukrajinskim narodom - poručio je Plenković.


Oglasio se i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji je istakao nedvosmislenu podršku Crne Gore nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih igranica.

- Osuđujemo sve akte o priznanju oblasti Donjecka i Luganjska kao nezavisnih entiteta, kojima se krši međunarodno pravo i međunarodni poredak zasnovan na pravu. Crna Gora ponavlja svoju nedvosmislenu podršku nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica - poručio je Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.