PRVI ČOVJEK HRVATSKE

Milanović podržao kandidaturu Ukrajine, te predložio status kandidata za članstvo u EU BiH i Kosova

Hrvatski je strateški i nacionalni interes da i zemlje jugoistočne Evrope, koje su deklarirale i dokazale svoju namjeru i spremnost ulaska u EU, što prije postanu članice Evropske unije

Zoran Milanović. Agencije

E. Ć.

1.3.2022

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović smatra kako Ukrajini treba dati status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji što je prije moguće. 



Moramo uraditi sve da se izbjegne širenje rata

Nakon što mu je ponuđeno da se pridruži inicijativi predsjednika nekoliko država članica EU kojom se traži davanje statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini, svoju podršku kandidaturi Ukrajine za članstvo u EU predsjednik Milanović prenio je u ponedjeljak i inicijatorima otvorenog pisma.

- Ukrajina je izložena agresiji Ruske Federacije i svi mi joj moramo pružiti svu potrebnu pomoć kao što bismo očekivali i da se nama pomogne da smo u istoj situaciji. Hrvatska ne zaboravlja da je Ukrajina bila prva međunarodno priznata država koja nas je priznala, kao i da nam je među prvima pritekla u pomoć. 

Rat se događa u Evropi i moramo napraviti sve da se on zaustavi te da se izbjegne njegovo širenje. Ubrzani put Ukrajine u EU jedan je od načina i to podržavamo - navedeno je u saopćenju.

Strateški i nacionalni interes Hrvatske

Međutim, predsjednik Milanović iznio je i svoj stav da se mora napraviti sve u cilju sprečavanja širenja krize na Zapadni Balkan, u naše susjedstvo i da izbjegnemo svaku moguću ugrozu ne samo naših susjednih zemalja već i Republike Hrvatske. Hrvatski je strateški i nacionalni interes da i zemlje jugoistočne Evrope, koje su deklarirale i dokazale svoju namjeru i spremnost ulaska u EU, što prije postanu članice Evropske unije.

Stoga je predsjednik Milanović inicijatorima otvorenog pisma predložio da se zatraži status kandidata za članstvo u EU i za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Kosovo te da EU, nakon višekratnih obećanja, odmah započne pregovore o članstvu s Republikom Sjevernom Makedonijom i Republikom Albanijom, koje već imaju status kandidata.

Također, potrebno je ubrzati pregovore s Crnom Gorom.

Što se tiče Srbije tiče, u ovom, za europski mir, važnom trenutku, ta se država mora odlučiti želi li stvarno članstvo u EU ili ne i prema tome voditi svoju politiku. EU joj mora dati do znanja da je ovo trenutak odluke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.