PREDSJEDNIK LSV-A

Čanak: Dodik je Putinova marioneta, mogao bi pokrenuti rat na Balkanu samo da skrene pažnju sa Rusije

Cilj toga je pokazivanje da se bez Rusije ne može ostvariti trajan mir nigdje i da se Rusija pretvori u legitimnu stranu u mirovnom procesu, smatra Čanak

Nenad Čanak i Milorad Dodik. Avaz

E. Ć. / Pobjeda

7.3.2022

Veoma sam zabrinut za sudbinu regiona, iz jasnog razloga što Putinova vanjska politika zemlje zapadnog Balkana vidi kao monetu za potkusurivanje sa Zapadom. 

On bi pokrenuo i novi rat na Balkanu da bi skrenuo pažnju sa svojih strateških interesa, to je u ovom trenutku agresija na Ukrajinu, a sutra, recimo, na Moldaviju, kaže Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, za crnogorsku Pobjedu, odgovarajući na pitanje kako će rat koji je započela Rusija invazijom na Ukrajinu uticati na region.

Čanak ističe da su ovo očigledno stvari koje treba shvatiti sa punom ozbiljnošću.

– Putinova agentura to može da uradi u najkraćem mogućem vremenu, s obzirom na to da su zemlje zapadnog Balkana podržane nevjerovatnim nemarom od strane međunarodne zajednice i Evropske unije, pa i SAD – kaže on.


Namjera bila da se ubije Đukanović

Čanak ocjenjuje da su zemlje Balkana dovedene dotle da nisu mogle da se suprotstave stvaranju agenturne mreže Putinovog režima i sada tome plaćamo cijenu.

– Čitava priča i relativizacija pokušaja državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine je u stvari bila proizvod Putinovog propagandnog aparata da se pokaže da se to, Bože moj, nije desilo i nije postojalo. 

Sada se vidi da je namjera bila vrlo jasna – da se ubije Milo Đukanović i da se Crna Gora instrumentalizuje kao priprema upravo za ovaj rat o kojem svjedočimo. Ta priprema je trebalo da Crnu Goru izvuče iz pregovora o pristupanju NATO-u i da se ostvari vjekovni ruski san da Boka Kotorska bude baza za rusku srednjomorsku flotu – kaže Čanak.

On pojašnjava da je ovako ruska flota zarobljena u Crnom moru čim Turska zabrani prolaz kroz Dardanele.


Izmaštane granice Rusije

Ističući da su sve to bili potezi za ovo o čemu sada svjedočimo, Čanak ponavlja da je zabrinut i objašnjava da bi Putin pokrenuo novi rat u regionu.

– Milorad Dodik je, kao Putinova marioneta na Balkanu, apsolutno neko ko će sutra gurnuti Bosnu u haos rata, samo zato da bi Zapad prestao da se bavi Rusijom i njenom agresijom na Ukrajinu. Cilj toga je pokazivanje da se bez Rusije ne može ostvariti trajan mir nigdje i da se Rusija pretvori u legitimnu stranu u mirovnom procesu. 

To znači da ta strana ima svoje zahtjeve, a jedan je da se vrati u neke svoje izmaštane historijske granice u koje bi spadale: osim Ukrajine i Estonija, Latvija, Litvanija, Finska, Moldavija, barem pola Poljske, Azerbejdžan, Kirgistan i tako dalje - ali ne mislim da bi bio napad na sve te zemlje – poručio je Čanak.

On je rekao kako se te stvari ne smiju smetnuti sa uma, te da zato misli da je zapadni Balkan i čitav region trenutno u velikoj opasnosti.



Zemlje zapadnog Balkana moraju ući u EU i NATO

Na pitanje kako će se Crna Gora i Srbija osloboditi ruskog uticaja, jer su njihovi agenti premrežili ove dvije države, Čanak odgovara da nije pitanje kako, nego da li će uopšte uspjeti da se oslobode.

– Mora se postaviti jasan sistem vrijednosti i napraviti jasna slika. Naši zapadni i NATO partneri moraju shvatiti da ovdje nema više prostora za njihovo ovlašno poimanje Balkana jer je Balkan vječito bure baruta koje se može pacifikovati isključivo napretkom, progresom i topljenjem, a ne mijenjanjem granica. To topljenje granica je po principu Evropske unije. 

Sve zemlje zapadnog Balkana hitno moraju ući u Evropsku uniju i NATO, ili će stalno biti igralište za ruske samodršce i oligarhe. Putin je već prijetio: možemo gledati da rasporedi taktične i balističke rakete koje mogu da domaše sve gradove Zapadne Evrope. Tog momenta ovi prostori postaju legitiman cilj, a šta to znači, vidjeli smo 1999. godine u 78 dana bombardovanja – zaključio je Čanak za "Pobjedu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.