DEMANTIRANI NAVODI VLADE

Izvor iz istrage: Nisu pronađeni tragovi eksploziva na dronu koji je pao u Zagrebu

Vidjeli smo da su se neki ljudi, prije svega ministar i premijer, razmetali dijagnozama a da praktički rendgen nisu ni upalili, rekao je Milanović

Nema tragova eksploziva. ZELJKO HLADIKA/PIXSELL

S. S. / Dnevnik.hr

22.3.2022

Dnevnik Nove TV saznao je iz izvora bliskih istrazi kako na dijelovima letjelice koja se srušila u Zagrebu nad kojima je završeno vještačenje nije bilo tragova eksploziva.

To je suprotno svim dosadašnjim tvrdnjama hrvatske vlade i Ministarstva odbrane, koji i dalje ne odstupaju od svojih teza da su pronađeni ostaci aviobombe.


Šta su otkrili tragovi s mjesta nesreće?

Predsjednik Zoran Milanović zatražio je da se javno objavi što su istražiocima otkrili tragovi s mjesta nesreće.

- Gdje je nalaz Centra za kriminalistička vještačenja 'Ivan Vučetić', u kojem se to kiseli nekoliko dana? S obzirom na to da se o toj istrazi priča kao o javnom dobru, kad već ljudima pokazujemo krhotine tog drona, da vidimo kakav je stvaran forenzički i hemijski nalaz uzoraka koji su izuzeti - poručio je.

Uzorci vještačeni u najvećem policijskom forenzičkom centru u Hrvatskoj nisu pokazali tragove eksploziva na dijelovima koji su analizirani, saznaje Dnevnik Nove TV iz izvora bliskih istrazi. Niko službeno ne nudi dodatna pojašnjenja.

Iz Ministarstva odbrane ne odustaju

- Vidjeli smo da su se neki ljudi, prije svega ministar i premijer, razmetali dijagnozama a da praktički rendgen nisu ni upalili - rekao je Milanović.

U Ministarstvu odbrane Hrvatske od svojih tvrdnji da je letjelica nosila bombu i bila opremljena eksplozivom - ne odustaju.

- Indicije koje imamo zasad o padu drona u Hrvatskoj govore da to nije bio naoružan dron ni oružani napad - poručio je prije nekoliko dana generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Istog je dana premijer Andrej Plenković demantirao Stoltenberga. ''Nije bila 'unarmed', nego je bila naoružana'', rekao je pokazujući fotografije iz istrage.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.