NEMA ČEKANJA

Novi premijer Slovenije Golob protiv postavljanja 15 ambasadora bliskih Janši

Očekujemo njegovo razumijevanje činjenice da nova vlada ne može provoditi vanjsku politiku s ambasadorima koji bi se toj politici suprotstavljali, kazao je Golob.

Robert Golob i Janez Janša. Agencije

N. Aj.

10.5.2022

Pobjednik slovenskih parlamentarnih izbora i budući premijer Robert Golob najavio je da će osporiti postavljanje 15 ambasadora čije je imenovanje pokrenula odlazeća vlada Janeza Janše.

- Ako predsjednik države Borut Pahor odobri 15 ambasadora, bliskih saradnika premijera Janše, naša će stranka Pokret sloboda pokrenuti postupke da se smijene - kazao je Golob u ponedjeljak navečer na javnoj tribini.

O svom protivljenju da se na spomenuta ambasadorska mjesta potvrde kandidati koji su vrlo bliski Janši i to pred sam kraj mandata sadašnje vlade Golob je, kako je istaknuo, već obavijestio Pahora.

- Očekujemo njegovo razumijevanje činjenice da nova vlada ne može provoditi vanjsku politiku s ambasadorima koji bi se toj politici suprotstavljali - kazao je Golob.


Dodao je kako smatra da je to što namjerava provesti "potpuno legitimno" i da bi to napravila svaka nova vlada.

Golob je najavio i da će nova vlada provesti opsežne potrebne kadrovske promjene u državnom aparatu i javnim poduzećima, prenosi Hina.

- Striktno i dosljedno moramo početi ispitivati stručnost i kvalificiranost svih kadrova u državi - kazao je Golob.

Kao jedan od prioriteta nakon formiranja nove vlade Golob je istaknuo ponovnu regulaciju cijena energenata, a najavio je da će se osnovati i nova ministarstva u vladi koja će se baviti klimatskim promjenama i energetskim pitanjima.

Imena većine ministara u njegovoj vladi bit će poznata u srijedu, dva dana pred održavanje konstitutivne sjednice novog parlamenta, najavio je Golob koji prije prve sjednice treba dogovoriti osnove koalicijskog ugovora svog Pokreta sloboda sa Socijalnim demokratima Tanje Fajon i Ljevicom Luke Meseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.