SABORSKA ZASTUPNICA

Katarina Peović: Pravo na pobačaj treba staviti u Ustav Hrvatske

Ne može se amnestirati uloga Crkve u retradicionalizaciji, rekla je Peović

Katarina Peović: Pravo na pobačaj treba staviti u Ustav Hrvatske. BOJAN MRĐENOVIĆ

S. S. / Index.hr

11.5.2022

Zastupnica u Hrvatskom saboru Katarina Peović u ime Kluba zastupnika HSS-a i RF-a pozvala je danas da se pravo na pobačaj ponovo uvrsti u Ustav kako se zakoni ne bi različito interpretirali.

- Da je u hrvatskom Ustavu pravo na pobačaj, teže bi bilo interpretirati zakone na načine na koji Vili Beroš (ministar zdravstva) danas interpretira zakone - kazala je Peović i pozvala zastupnike da se ujedine oko zahtjeva ženskih udruženja da se pobačaj vrati u Ustav.

- Vidimo da se zakoni krše bez obzira što su jednoznačni, iako su jasno određeni slučajevi kada se pobačaj može napraviti i nakon 10. sedmice trudnoće. Ne može se amnestirati uloga Crkve u retradicionalizaciji. Ono što tražimo je da se javnozdravstveno pitanje pobačaja postavi kao političko pitanje i da se utvrdi da je toliko veliki broj prizivača savjesti koji dovode do situacije uskraćivanja prava na pobačaj pitanje koje je došlo i potencirano od Crkve - poručila je Peović u govoru na slobodnu temu.

Na njeno izlaganje reagirao je nezavisni Hrvoje Zekanović pokazujući mali model djeteta kakvo je, kako je kazao, nažalost dozvoljeno ubiti u Hrvatskoj. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.