HRVATSKI PREMIJER

Plenković: Hrvatska je za šesti paket sankcija Rusiji

On se sastoji od stavljanja dodatnih osoba na liste, mjerama protiv određenih medijskih kuća koje širu propagandu, te na naftu i dogovor o zabrani dovoza ruske nafte

Plenković: Hrvatski stav je jasan. Screenshot

E. Ć.

30.5.2022

Hrvatski premijer Andrej Plenković učestvuje na vanrednom samitu Evropske unije na kojoj predstavnici zemalja članica raspravljaju o nekoliko tema, među kojima su ruska invazija na Ukrajinu, cijene energije i sigurnosti snabdijevanja, ali i saradnja u području sigurnosti.

- Hrvatska ima konzistentnu podršku Ukrajini u osudi ruske agresije nastojanjem da političkim, diplomatskim, ekonomskim i drugim oblicima Ukrajini damo maksimalnu podršku - rekao je Plenković.

Plenković je, govoreći o šestom paketu sankcija protiv Rusije, da će on ići na niže razine odlučivanja Vijeća EU, a da se sastoji od stavljanja dodatnih osoba na liste, mjerama protiv određenih medijskih kuća koje širu propagandu, te na naftu i dogovor o zabrani dovoza ruske nafte.

- Što se tiče pitanja sigurnosti hrane i odbrane, činjenica da Ukrajina koja je žitnica Evrope i dobrog dijela svijeta proizvodi žito za brojne zemlje. Pitanje je izvoza i pražnjenja ukrajinskih skladišta kako bi se to žito distribuiralo u svijetu i izbjegla situacija nedostatak hrane, gladi, potencijalnih konflikata u zemljama Afrike, a pitanje odbrane je jačanje zajedničkih napora u smislu nabave i saradnje humanitarnih resursa, svega što se ubrzava - izjavio je Plenković.

Istakao je da je hrvatski stav jasan. 

- Mi smo za šesti paket sankcija, postupno napuštanje korištenja fosilnih energenata i za smo da se stvori alternativna mreža koja će svima omogućiti pravce snabdijevanja. Kad je riječ o nafti, ništa se ne mijenja do kraja godine, govorimo o tranzicijskim razdobljima u 2023. godini - istakao je hrvatski premijer.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.