GOVORI ČETIRI JEZIKA

Doktorica iz Hrvatske u Donjecku pomaže ranjenicima, u Moskvi je zovu "veliki Anđeo"

Dobila je i stan, a sa sobom je ponijela ušteđevinu od 7000 eura

Doktorica je stručnjak za prostrijelne rane. AFP

A. K. / Slobodna Dalmacija

20.6.2022

U borbenim jedinicama Donjecka ratuje jedan Hrvat, a teško ranjene borce liječi i o njima se brine jedna Hrvatica, piše Slobodna Dalmacija.

 Do Hrvata su pokušali doći novinari desničarskih portala iz Srbije, koji se takmiče ko će više boraviti u Donbasu i otići na prvu liniju fronte s vojnicima koji ratuju protiv Ukrajinaca, ali nikako ga nisu mogli privoljeti na razgovor, a pogotovo ga nagovoriti da se snimi za njihov prilog.

Tek je srpski novinar Miodrag Žarković, koji poprilično drži rusku stranu, rekao nešto što je zapravo otkrilo pravu istinu ove priče.

 – Njemu je zapravo nadimak Hrvat, a riječ je o etnički čistom Bjelorusu koji se borio u Hrvatskoj vojsci kao dobrovoljac u, kako to oni zovu, Domovinskom ratu. On je tu vojsku napustio još dok je trajao rat i sada se srami što je uopće bio u njoj. Srpski su ga dobrovoljci u DNR-u (Donjeck Narodna Republika) dobro prihvatili jer je pravi borac, ali kad čuje da ga zovu Hrvatom, naprosto poludi – referirao je Žarković u jednom od mnogobrojnih proruskih priloga.

Tajni identitet

Identitet doktorice Hrvatice koja, kao stručnjakinja za prostrijelne rane, odnedavno radi u jednoj bolnici u Donjecku još nije otkriven, iako je moskovski mediji već naveliko spominju kao "velikog anđela". 

Otkrivanje njenog identiteta pitanje je dana s obzirom na to da se uključila i u snimanje za beogradsku Happy televiziju u prilogu o ranjenom borcu DNR koji je preživio tri ranjavanja, a o kojem se ova doktorica, između ostalih, trenutno brine. 

- Ona je Hrvatica pravoslavne vjeroispovijesti i govori četiri svjetska jezika, a poprilično dobro govori i ruski. Na Facebook stranici gospođe Olge vidjela je da u Donbasu nedostaje liječnika i jednostavno je odlučila otići iz Hrvatske kako bi pomogla. Najprije je krenula za Čečeniju, gdje joj je osobno predsjednik Ramzan Kadirov nudio veliku plaću i stan da tamo ostane, ali ona je to odbila i krenula je prema Rostovu. 

Rusi su je pustili na svojoj granici, ali su joj otvoreno rekli da je neće pustiti oni kojima želi pomoći jer se u DNR može ući samo ako neko garantira za tebe. Na našoj ju je granici izmaltretirao NGB, naša služba sigurnosti, i najvjerojatnije bi bila protjerana natrag u Rusiju da se u jednom trenutku zamornog i teškog ispitivanja nije sjetila gospođe Olge i kontakata s njom, koji su i bili povod njezina dolaska, i to je rekla istražiteljima koji su to zatim provjerili. Prava je sreća za nju bila što je muž gospođe Olge visoki oficir NGB-a, i kad je on intervenirao, to nije bilo uopće ugodno za ove koji su je ispitivali. 

Rekao im je: 'Budale jedne, nama trebaju deseci liječnika po bolnicama i ratištima, a vi doktoricu s iskustvom tjerate nazad -  rekao je srpski snajperist Dejan Berić Deki, narodni heroj DNR-a, u zadnjem video streamu koji prate proruski orijentirani gledatelji. 

Hrvatskoj državljanki ipak nisu dopustili da ide na prve crte bojišnice, nego radi u jednoj od donJeckih bolnica koja prima najteže ranjenike. Dobila je i stan, a sa sobom je ponijela ušteđevinu od 7000 eura, koju nesebično troši na ranjene i one u potrebi.


Dala dopuštenje

– Ja je ne bih ni spomenuo da mi nije dala dopuštenje za to, ali za sada nije dala dozvolu  za otkrivanje identiteta i mjesta iz Hrvatske iz kojeg dolazi, ni bolnice gdje trenutno radi. Ona je bila katolkinja i promijenila je svoju vjeru u pravoslavnu. Zašto? Ne znam, ali znam da je ovdje svi vole, ja bih je jednako cijenio i da je katolkinja ili bilo koje druge vjere kad je učinila ovakvo šta. 

Nadam se da neće imati problema kad se vrati u Hrvatsku s tamošnjim vlastima, jer ona ovdje nije vojnikinja, nego doktorica, i ne učestvuje u borbenim djelovanjima – govorio je Berić o "ljekarki anđelu", piše Slobodna Dalmacija.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.