BUDVA

Posjetili smo Citadelu, evo šta ona predstavlja u Crnoj Gori

To je jedna visoka građevina, čvrste strukture, sva u kamenu ozidana koja je zapravo služila za vojne, strateške, fortifikacione potrebe, rekao je Medin

Piše: A. Ovčina

9.7.2022

Obilazak brodom - Avaz
Krstarenje crnogorskim primorjem - Avaz
"Avaz" u posjeti Crnoj Gori - Avaz
Dušan Medin - Avaz
Citadela - Avaz
+8

Ekipa „Avaza“ tokom posjete Budve, u Crnoj Gori obišla je i Citadelu, srednjovijekovnu tvrđavu Svete Marije. Ona je jedan od monumentalnih objekata Starog grada Budva. Potpuno samostalni objekat, nekada opremljeni sa svime što je potrebno u slučaju duge opsade i smatra se važnim spomenikom fortifikacione arhitekture, koji danas ima ulogu popularne turističke atrakcije, kulturnog i zabavnog centra.

Saradnica za region Vesna Kazić-Šćepanović iz Nacionalone turističke organizacije Crne Gore ugostila je bh. novinare i tokom cijelog putovanja i obilaska ove države bila je vodič.

Kako je za portal „Avaza“ kazao Dušan Medin, turistički vodič i arheolog Citadela je jedno od posljednih linija odbrane, ona mjesta koja su bila najbolje čuvana u prošlosti vijekovima, možda i milenijuma pa sve do danas.


Antička plemena

- To je jedna visoka građevina, čvrste strukture, sva u kamenu ozidana koja je zapravo služila za vojne, strateške, fortifikacione potrebe i u tom smislu sa te pozicije moglo je da se gleda na budvanski akvatorijum, na more, dijelom i na zaleđe i da se čuva grad od potencijalnih neprijatelja – kazao je Medin.

Dodao je da se smatra da ostaci Citadele potiču još iz antičkih plemena, a navodno su u prostoru blizu Citadele nalaženi ostaci materijalne kulture još iz antičkih vremena. Kako navodi Vencija je u kasnom srednjem vijeku koristila Citadelu. Istakao je da je ovo uređenje uradila Austrija 1836. godine, koja je navedena na tabli na ulaznoj kapiji.


Vojno vlasništvo

- U vrijeme Jugoslavije bila je vojno vlasništvo, a do dana današnjeg je njena fortifikaciona struktura je nešto što privlači turiste i svakako sve one zainteresovane da je posjete – kazao je.

Smatra da je Citadela atraktivna turista i nešto što oni rado vide i žele, a posebno jer se tu nudi poseban muzejski sadržaj gdje se nalazi biblioteka i ugostiteljski prostor, a ranije su igrane i predstave grada teatra na jednoj atraktivnoj screnografiji, u smislu scene više vijekova stare. Nakon obilaska Budve i starog dijela njenog grada obišli smo i ostvro Školj, poznatije kao Havaji ili drugim nazivom Sveti Nikola. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.