FESTIVAL

Na defileu folkloraca iz Meksika i s Balkana šarenilo zvukova i narodnih nošnji

Ovo je način da pokažemo svoje gostoprimstvo i razmjenimo nacionalno kulturno naslijeđe, kažu članovi niškog Akademskog folklornog ansambla "Oro"

A. O. / Anadolija

16.7.2022

Petnaesti festival folklora u Nišu - Avaz
Petnaesti festival folklora u Nišu - Avaz
Petnaesti festival folklora u Nišu - Avaz
Petnaesti festival folklora u Nišu - Avaz
Petnaesti festival folklora u Nišu - Avaz

Petnaesti festival folklora u Nišu počeo je defileom folklornih ansambala iz Meksika, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Rumunije i Srbije Obrenovićevom ulicom.

Šarenilo narodnih nošnji, zvukova različitih muzičkih instrumenata i plesnih pokreta koji oslikavaju kulturu i tradiciju svake od zemalja učesnica privukli su pažnju prolaznika kroz glavnu gradsku pešačku ulicu. 

Ansambli su se na nekoliko mesta usput zaustavljali i u kratkim pauzama od minut do minut i po prikazivali delove uvežbanih plesnih i pevačkih tačaka.


Pokazati gostoprimstvo

- Ovo je način da pokažemo svoje gostoprimstvo i razmjenimo nacionalno kulturno naslijeđe - kažu članovi niškog Akademskog folklornog ansambla "Oro", koji je domaćin Festivala.

Oni će predstaviti dijelove srpske tradicije koji su pod UNESCO-vom zaštitom - sječenje slavskog kolača, pjevanje uz gusle i srpsko kolo. Srbiju predstavljaju i kulturno-umjetnička društva iz Novog Sada, Kragujevca i Svilajnca.


Pet dana

Poslije defilea, svi učesnici festivala nastupaju na zajedničkom velikom koncertu na Ljetnjoj pozornici.

Tokom pet festivalskih dana nastupat će i u Vladičinom Hanu, Beloj Palanci, Ražnju i Knjaževcu, a svečani završni koncert biće održan u srijedu, 20. jula u 20:30, također na Ljetnjoj pozornici.

​​​​​​​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.