PREMIJER ALBANIJE

Rama podržao Vladu Kosova i poručio: Dva su načina da se riješi situacija

Kad stvari krenu naopako, postoje dva načina, jedan je rat, od kojeg niko ne dobija

Rama: Kosovo treba da sjedne za stol "Otvorenog balkana". Twitter

E. Ć.

1.8.2022

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da Vlada Kosova ima pravo da implementira sporazume vršeći suverenitet.

Rama je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Španije Pedrom Sančezom (Sanchez), koji boravi u zvaničnoj poseti Albaniji, prokomentarisao sinoćnja dešavanja na sjeveru Kosova gdje su blokirani putni pravci prema graničnim prelazim Jarinje i Brnjak.

On je rekao da je sa španskim kolegom razgovarao o nemilim događajima na sjeveru Kosova, te je konstatovao da Vlada Kosova ima pravo i dužnost da "sprovodi sporazume vršeći teritorijalni suverenitet koji proizilazi iz nezavisnosti upravljanja državom."

- Pozivam vlasti u Beogradu, predsjednika Srbije (Aleksandra Vučića op.a.), da ne daju bilo kakvo opravdanje ili alibi određenim grupama na sjeveru Kosova, koje se iz svojih razloga protive primjeni sporazuma koji ne samo da mora da se sprovede već je potrebno je da se implementira kako bi se dao veći kredibilitet dijalogu između Srbije i Kosova - rekao je Rama.


Policija Kosova je u nedjelju zatvorila granične prelaze prema Srbiji jer su lokalni Srbi blokirali puteve uoči početka primjene recipročnih mjera Vlade Kosova.

- Ove situacije ne pokazuju da je "Otvoreni Balkan" nepotreban ili pogrešan. Ne pokazuju da je naš pristup Srbiji i politika zbližavanja nepotrebna. Ove situacije pokazuju zašto je potreban "Otvoreni Balkan". To je razlog zašto Kosovo treba da sjedne za stol "Otvorenog Balkana". 

Kad stvari krenu naopako, postoje dva načina, jedan je rat, od kojeg niko ne dobija, a drugi put je izgradnja mira. Ljudi smo i imamo obavezu da ostavimo mir djeci - poručio je Rama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.