SKLADIŠTE NIČIJE HRANE

Kobasice, sir, rakija: Gdje završava hrana koja se oduzme na granici

Dopuštene su i jedna litra žestokog pića, četiri litre vina i 16 litara piva

Zbog visokih kazni, putnici vrlo dobro paze što će ponijeti. RTL

A. Č. / RTL

22.8.2022

Za 15 kilograma kupusa preko granice (u Hrvatsku) kazna je od 5.000 kuna (1.301 KM). Deset konzervi paštete jednu su putnicu "koštale" 3.000 kuna (780 KM). A za pet litara rakije u gepeku slijedi kazna od 7.100 kuna (1.847 KM). 

Zbog visokih kazni, putnici vrlo dobro paze što će ponijeti.

- Pretjeruju. Treba kontrolirati, ali ovo što se radi, što mi doživljavamo to je malo previše mislim - smatra Emir Hišoitović iz Bihaća, piše RTL.

Kupuju u Neumu

U omiljenoj prekograničnoj šoping meki, Neumu, kažu: Hrvati dolaze u kupovinu, ali biranu.

- Kupuju sve namirnice koje se smiju kupovati, od deterdženata, slatkiša, piva... Naravno ne smiju kupovat sireve i meso jasna stvar i to ne kupuju - kazao je Mirko Prović, vlasnik trgovine u Neumu.


Pokušavaju informirat javnost

Jer meso i mliječni proizvodi uopće ne smiju iz trećih zemalja u Evropsku uniju zbog rizika od širenja bolesti. Povrće mora imati sanitarni certifikat. Med i jaja smiju preko granice, no samo do dva kilograma. 

Dopuštene su i jedna litra žestokog pića, četiri litre vina i 16 litara piva.

- U većinu slučajeva je to ako prođe prođe, ali ima dosta toga iz neznanja. Pokušavamo informirat javnost kako preko naših Internet stranica tako i dijeljenjem letaka kroz putnički promet, objašnjava Tomislav Katić, predstojnik Graničnog carinskog ureda Stara Gradiška.

Video pogledajte OVDJE.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.