VAŠINGTON

Novinar "Vijesti" Željko Ivanović u SAD primio prestižnu nagradu TLN

Pored mnogih ratova poput onog Putinovog u Rusiji, postoji borba i za istinu, istakao je Ivanović

Ivanović: Ovo je mala pobjeda pouzdanih informacija nad lažnim vijestima. Vijesti.me

E. Ć. / Vijesti.me

18.9.2022

Jedan od osnivača crnogorskih "Vijesti" Željko Ivanović primio je u Vašingtonu prestižnu nagradu TLN (Transantlantic Leadrship Network) na gala svečanosti u Nacionalnom pres klubu u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Ivanović se na ceremoniji zahvalio TLN na velikom priznanju.


Pobjeda nad korupcijom i nepotizmom

- Ova nagrada je mala pobjeda pouzdanih informacija nad lažnim vijestima, ova nagrada je pobjeda vladavine prava nad korupcijom i nepotizmom, ova nagrada je pobjeda institucija nad organizovanim kriminalom, ova nagrada je pobjeda novinarstva u javnom interesu nad tabloidima i propagandom, na kraju ova je nagrada pobjeda etika nad izopačenošću - rekao je Ivanović i dodao da se iz rečenog vidi čemu je posvetio život i kojim temama se "Vijesti" bave decenijama i svakog dana.

Ivanović je dodao da je zahvalan novinarima, urednicima, svim zaposlenima i partnerima "Vijesti", a posebno jednom od osnivača Miodragu Peroviću i njegovoj porodici jer bez "njihovog napornog rada, znanja, podrške i žrtve, sav moj rad i žrtva ne bi imali smisla ni efekta".

Podsjetio je na riječi Marka Tvena da laž obiđe svijet dok istina još nije navukla cipele.

- Šta možemo reći danas u digitalnoj eri društvenih mreža gdje takozvani novinari i takozvani mediji proizvode dnevno tone laži, spinova i teorija zavjera. Pored mnogih ratova poput onog Putinovog u Rusiji, postoji borba i za istinu. Zaštititi činjenice, odgovorno novinarstvo i etiku. Pozivam sve kolege širom svijeta da odbrane te standarde i vrijednosti, bez njih naša civilizacija nema smisla - zaključio je Ivanović, prenose Viejsti.


Brojni napadi i pritisci

Šejla Koronel, dekan Škole za novinarstvo na Kolumbija univerzitetu u obrazloženju nagrade je podsjetila na brojne napade, kampanje i pritiske koje su "Vijesti" doživjele i da u najvećem broju slučajeva nisu otkriveni počinoci niti nalogodavci, dodajući da je sve bilo u pokušaju da se utiče na uređivačku politiku "Vijesti".

 Uprkos svemu tome, 'Vijesti' nastavljaju borbu za vladavinu prava, demokratiju i ljudska prava i nastavljaju da razotkrivaju korupciju i organizovani kriminal. Pionirski duh Željka Ivanovića i 'Vijesti' gori kao i uvijek, obasjavajući put za budućnost zemlje - rekla je Koronel.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.