LONDONSKI SUD

Odlučeno u korist Adriatic Propertisa: Neće se otvoriti hotel na Svetom Stefanu

Sud navodi da su plaže hotelske do okončanja arbitraže

Sveti Stefan. AGENCIJE

S. S.

25.9.2022

Londonski Međunarodni arbitražni sud (LCIA) odbio je zahtjev države Crne Gore da se otvori grad hotel Sveti Stefan i Vila Miločer, čiji je zakupac kompanija Adriatic Properties. Londonski sud je utvrdio i da neotvaranje hotela nije kršenje ugovora što se tvrdilo u zahtjevu države. 

Također, Sud navodi da su plaže hotelske do okončanja arbitraže. Glavna rasprava pred arbitražom u Londonu vezano za odštetni zahtjev od 100 miliona eura počinje u oktobru.

Podsjećamo da je prošle godine Adriatic properties pred Arbitražnim sudom u Londonu pokrenuo postupak kojim traži 100 miliona eura odšetete zbog nepoštovanja ugovora.

Vlada Crne Gore uzvratila tužbom

Adritic properties se na taj korak odlučio nakon što su mještani polomili kapiju na Kraljičinoj plaži, a JP Morsko dobro onemogućilo postavljanje nove kapije. Potom je kompanija odlučila da grad hotel Sveti Stefan i Vilu Miločer zatvori, pojašnjavajući da ne može gostima garantovati diskreciju i mir.

Na to je Vlada Crne Gore na čijem čelu je bio Zdravko Krivokapić uzvratila svojom tužbom.

U martu ove godine tadašnji ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je saopštio da je Arbitražni sud u Londonu izdao zabranu postavljanja privremenih objekata kojima se onemogućava slobodan prolaz kroz Miločerski park. Milatović tada rekao i da je odluka Arbitražnog suda u Londonu takođe je ogolila partijsku zarobljenost našeg Privrednog suda. Ipak, sada je londonski Sud donio istu odluku kao Privredni sud Crne Gore.

Naime, Privredni sud je 7. marta 2022. godine donio rješenje kojim se potvrđuje odluka o privremenoj mjeri u korist Adriatic Properties Budva u odnosu na rizort Aman Sveti Stefan.

Rješenje Privrednog suda Sveti Stefan

Rješenjem Privrednog suda Sveti Stefan, vilu Miločer i plaže može da koristi samo zakupac kompanija Adriatic Properties.

Iz kompanije Adriatic Properties je tada saopšteno da je Milatović prekršio uslove povjerljivosti arbitraže, jer je kako su naveli, na Twitteru širio dezinformacije i neistine o prirodi trenutne i privremene mjere koju je odobrio Londonski Međunarodni Arbitražni sud (LCIA).

Poručili su da takve izjave ministra štete i ekonomskom razvoju Crne Gore narušavajući reputaciju Crne Gore kao mjesta za poslovanje stranih investitora, i upozorili da je time Milatović ekstremno otežava otvaranje Amana Sveti Stefan za sezonu 2022.

- Istina je, kažu u toj kompaniji, a to zna i ministar, da LCIA nije donio odluku da Adriatic mora da otvori hotele za sezonu 2022. Takođe, dodaju, da LCIA nije donio odluku kojom se Adriaticu zabranjuje da ograniči pristup kroz Miločerski parka - kazali su tada iz kompanije, prenosi Antena M.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.