PREDVIĐA PORAZ DEMOKRATA

Milanović se neće sastati s Nensi Pelosi: Ionako za dvije sedmice više neće biti na toj poziciji

Kritičan je bio i prema samoj Krimskoj platformi kazavši kako nije siguran "što je to

Zoran Milanović: Neću stići da se sastanem s Pelosi. Milan Sabic / PIXSELL

S. S.

24.10.2022

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak učestvuje na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Makarske povodom obilježavanja Dana grada, a zatim će posjetiti i makarsku zvjezdarnicu Orion.

Milanović je u izjavi nakon svečanosti kazao kako se neće susreti s Nensi Pelosi (Nancy), koja je stigla u Zagreb na samitu Krimska platforme jer "neće stići" i dodao: "Ona za dvije sedmice ionako neće biti ono što je sada. U Americi su za dvije sedmice izbori i pobijedit će Republikanci".

"Obučavanje vojnika je svrstavanje"

Kritičan je bio i prema samoj Krimskoj platformi kazavši kako nije siguran "što je to. Vidim jako puno cinizma i nepoštenja prema sirotom ukrajinskom narodu i općenito prema tom ratu, tako da ne želim biti jedan od pozera koji će tome doprinosti".

- Na kraju će Amerikanci i Rusi morati sjesti jer oni vode posredni rat preko ukrajinske grbače - smatra Milanović, dodavši da ne razumije zašto se gotovo niko to ne usudi reći.

Govoreći o obučavanju ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, ponovio je kako je to svrstavanje na stranu i učestvovanje u ratnom sukobu. 

- To je crta preko koje ne dopuštam. Drugima mogu pomoći i suosjećati, previše smo se brinuli o drugima, a o nama niko. Naša je situacija takva da moramo brinuti svoju brigu - rekao je.

Odluka nikog ne obavezuje

Milanović je rekao kako se Hrvatsku tretira kao neozbiljnu državu i dodao kako je ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman bio u Briselu, gdje je donesena odluka da će evropske države u nečemu sudjelovati, a on o tome nema pojma, naglasio je. 

- Ta odluka, iako jednoglasna, nikoga, srećom, ne obavezuje, mi nemamo nikakvu obavezu u okviru NATO-a, nema obaveza borbenog djelovanja - naglasio je.

Rekao je i kako nije pratio slučaj s mogućim policijskim nasiljem nad navijačima te da ne zna puno o tome, ali je dodao kako "postoje situacije u kojima se policajac nekada ne može obraniti, a da ne povuče".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.