HRVATSKI SABOR

Grlić-Radman: Hrvatski zvaničnici su uložili velike napore, što je dovelo do konkretnih poteza visokog predstavnika

Nedavno smo svjedočili i odluci visokog predstavnika Kristijana Šmita o izmjeni ustava Federacije i izbornog zakona, naveo je hrvatski ministar vanjskih poslova

Grlić-Radman: Veliki napori doveli do konkretnih rezultata. Screenshot

E. Ć.

26.10.2022

U Hrvatskom Saboru se danas raspravljalo o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, o nedavno održanim Općim izborima, ali i izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt).

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman rekao je kako su najviši hrvatski zvaničnici proteklih godina ulagali velike napore u zaštiti položaja hrvatskog naroda BiH, naročito u vidu izmjene Izbornog zakona, te da su oni doveli do konkretnih rezultata.

U junu je Evropsko vijeće prvi put jasno je izrazilo spremnost da BiH dodijeli status kandidata. Pored toga, BiH je uključena i Strateški kompas EU, gdje se ističe ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH, "a nedavno smo svjedočili i odluci visokog predstavnika Kristijana Šmita o izmjeni ustava Federacije i izbornog zakona - rekao je Grlić-Radman i dodao kako visoki predstavnik nikada prije nije poništio odluku svojih prethodnika.

On je ponovio "da je Milanović štetočina, da je takav bio i kao premijer i da je poznato i njegovo antihrvatsko djelovanje prema BiH kad je loše i s omalovažavanjem govorio o Hrvatima u BiH".



Grlić-Radman je odgovorio i na kritike koje su na njegov i račun Hrvatske Vlade iznosili zastupnici "Mosta" Nino Raspudić i Nikola Grmoja.

Raspudić je kritikovao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, navodeći kako ga "Hrvati u BiH zanimaju samo kao biračko tijelo kojem se obraća uoči izbora u Hrvatskoj". Podsjetio je i na slučaj kamena temeljca za "Podravkinu" kompaniju u naselju Kruševo kod Mostara. Plenković je tada obećao deset hiljada novih radnih mjesta.

On je naveo kako je Željko Komšić ponovo izabran za člana Predsjedništva, dok je Hrvatima u Parlamentu sužen prostor za zaštitu njihovih vitalnih nacionalnih izmjena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.