NAPETA SITUACIJA

Vanredna sjednica Vlade Srbija zakazana za danas

Priština nije prihvatila prijedlog Vašingtona (Washingtona) i Brisela da odgodi primjenu mjera na 10 mjeseci

Aleksandar Vučić. PIXSELL

A. O.

5.11.2022

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić otkazao je sve posjete inozemstvu zbog napetosti na Kosovu. Nakon susreta s posebnim predstavnikom EU-a za dijalog s Kosovom Miroslavom Lajčakom, danas ga čeka vanredna sjednica Vlade na kojoj će ministre izvijestiti o situaciji, javlili su beogradski mediji.

Vučić se izvinio predsjedniku Egipta Abdelu Fatahu el-Sisiju (Fattahu el-Sisiju) zbog otkazivanja sudjelovanja na velikom klimatskom skupu COP 27, koji se održava u Šarm El Šeiku (Sharm El Sheikhu) od 7. novembra.


Nema provođenja odluke

Istovremeno je, prema tvrdnjama više beogradskih medija koji se pozivaju na izvore u Predsjedništvu Srbije, sjednica Vlade sazvana nakon najnovijih tenzija na sjeveru Kosova i suspenzije regionalnog komandanta Kosovske policije Sjever Nenada Đurića, prenosi Hina.

Glavni direktor Kosovske policije suspendirao je, na preporuku Policijskog inspektorata Kosova, Nenada Đurića zbog neostvarivanja zakonskih ovlasti i neprovođenja službenih odluka.

Đurić je izjavio da policija na sjeveru Kosova neće provoditi odluku vlade u Prištini o podjeli opomena Srbima koji nisu zamijenili svoje registarske pločice onima s oznakom Republike Kosovo (RKS), rekavši da je ta "odluka politička i usmjerena protiv srbijanske zajednice".

Nove napetosti između Beograda i Prištine dospjele su u prvi plan nakon što je u ponoć u noći s ponedjeljka na utorak, posljednjeg dana oktobra, istekao rok koji je kosovska vlada ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih tablica izdanih u Srbiji, koje koriste Srbi na Kosovu.


Sporazum o normaliziranju odnosa

Priština nije prihvatila prijedlog Vašingtona (Washingtona) i Brisela da odgodi primjenu mjera na 10 mjeseci, ali je kosovska vlada odlučila primjenjivati ih u fazama, od novembra 2022. do juna 2023.

Tenzije koje podgrijavaju provladini mediji u Beogradu pojedini analitičari vide kao manevar u kojem Vučić kupuje vrijeme i pokušava pripremiti javnost za ono što slijedi u idućim mjesecima.

Vučić je, poslije obraćanja u Ujedinjenim narodima, tražeći za Kosovo unutar ustavnog suvereniteta Srbije primjenu istovjetnog načela poštivanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta koji međunarodna zajednica traži za otcjepljene regije Ukrajine, dobio priliku za kupovinu vremena u odnosu na daljnji razvoj situacije, kaže za Hinu politički analitičar Cvijetin Milivojević.

On drži da Vučić sad pokušava pripremiti javnost u pogledu rješavanja kosovskog pitanja "koje njegovo biračko tijelo ne odobrava", a iz vodećih zapadnih zemalja su sve učestaliji pritisci da Srbija i Kosovo trebaju postići općeprihvatljiv sporazum o normaliziranju odnosa.

Kosovo ishod tog sporazuma vidi u uzajamnom priznanju i članstvu u UN-u, dok Srbija odbija priznati nezavisnost proglašenu 2008. godine i ustrajava na činjenici da je Kosovo po Ustavu Srbije njen sastavni dio kao autonomna pokrajina, kakav status ima i Vojvodina, prenosi Al Jazeera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.