"ŠTO PRIJE DJELOVATI"

Snažna poruka crnogorskih intelektualaca: Nakaradnu politiku SAD i EU na zapadnom Balkanu sjajno koriste Kina i Rusija preko Srbije

To je klasična "politika popuštanja" čije posljedice na globalnome planu danas plaćaju Ukrajinci – ističu Adnan Čirgić, Aleksandar Radoman, Boban Batrićević i Andrej Nikolaidis

Adnan Čirgić i Andrej Nikolaidis: Ta politika nije od jučer. Avaz

H. J. I.

23.11.2022

Grupa uglednih crnogorskih intelektualaca reagovala je danas povodom aktuelne društveno-političke situacije na zapadnom Balkanu i odnosa Zapada prema dešavanjima na ovom prostoru.

Kako su istakli dekan Fakulteta za crnogorski jezik na Cetinju Adnan Čirgić, prodekan za nastavu na ovom fakultetu Aleksandar Radoman, profesor Boban Batrićević i crnogorsko-bosanskohercegovački književnik Andrej Nikolaidis, krajnje je vrijeme da se otvoreno govori o statusu zapadnoga Balkana.

(Ne)svjesna pomoć SAD i EU ruskoj politici

- Sjedinjene Američke Države i Evropska unija po pitanju te regije svjesno ili nesvjesno pomažu rusku politiku. Zašto to rade teško je reći. Ali ako bismo kao ilustraciju za stanje na zapadnome Balkanu uzimali izjave američkoga ambasadora u Beogradu Kristofera Hila i visokoga predstavnika EU za vanjsku politiku i bezbjednost Žozepa Borelja po pitanju Kosova, onda bi se dalo zaključiti da Zapad drži ruku Aleksandru Vučiću. Zašto to rade ne znamo. Ako je posrijedi naivna vjera da će se Srbija otrgnuti od Rusije, to se nikada neće desiti. Ko god poznaje srpsku političku kulturu i srpsku političku scenu, zna da bi Vučićev zaokret značio i njegov kraj. A Aleksandar Vučić intimno i vrijednosno bliži je jednome Lukašenku no ijednome zapadnom državniku – navode oni.

Prema njihovim riječima, tu nakaradnu politiku SAD i EU u ovoj regiji sjajno koriste Rusija i Kina preko Srbije koja se ponaša kao lokani hegemon što koči i zamrzava integracije prvo svojih, a onda i građana Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Kosova.

- To je klasična "politika popuštanja" čije posljedice na globalnome planu danas plaćaju Ukrajinci – ističu Adnan Čirgić, Aleksandar Radoman, Boban Batrićević i Andrej Nikolaidis. 

Nije, poručuju, ta politika od jučer.

- Ona je operacionalizovana s Trampovom i Merkelinom erom, a sada doživljava svoj klimaks. Crna Gora je pala 2020., Bosna nedavno (dritanizacijom političke konstalacije), Kosovo je na redu i čeka svoga Dritana. Što se očituje? Vučić djeluje kao "srpski Lenjin", njegov svaki politički potez je ideologiziran. On smatra da je neutralizacija svih regionalnih čvrstih državotvornih politika i ideoloških stubova na kojima počivaju Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Kosovo kao države zapravo preduslov za najezdu ideologije Srpskoga sveta (SS). SS ideologija ne nastupa s tenkovima kao u vrijeme Slobodana Miloševića, ona sad gazi kroz regionalne inicijative, ekonomiju, medije i vodi specijalni rat podrivanja temeljnih načela preko kojih su pomenute tri države bile otrgnute od hegemonije Srbije – navode oni.

Nastupit će vrijeme populista

Jasna je, ističu, platforma – nema bliske saradnje s Beogradom dok Beograd ne prizna genocid u Srebrenici, postojanje crnogorske nacije i nezavisnu državu Kosovo.

- Ako ovo potraje, kroz koju godinu sve politike koje su uspostavile Crnu Goru, BiH i Kosovo bit će potpuno marginalizovane i njihova oštrica otupljena. Nastupit će vrijeme populista, prevaranata, švercera i lokalnih firera, koji će od zapadnoga Balkana napraviti debelo crijevo Zapadne i rusko-kineske politike, gdje će se završavati prljavi i kriminalni poslovi – kazali su Adnan Čirgić, Aleksandar Radoman, Boban Batrićević i Andrej Nikolaidis.

Neophodno je, poručuju, djelovati, što prije, s dugoročnim planovima.

- Crnogorsko, bosanskohercegovačko i kosovsko pitanje se moraju uvezivati. Osovina Sarajevo-Podgorica-Priština mora zaživjeti, elite se moraju povezati i početi da djeluju na lobističkom, kulturnom i operativno-političkom planu. Zapad se nema što više čekati jer izgleda da oni samo gledaju kroz brojke i potencijalnu snagu. Sami smo svi nemoćni, zajedno smo mnogo jači. A partnera za uvezivanje ima i u Beogradu, to je ono malo građanskih i liberalnih snaga koje je Vučić u putinovskom maniru gotovo ugušio – zaključuju Adnan Čirgić, Aleksandar Radoman, Boban Batrićević i Andrej Nikolaidis.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.