BEOGRAD

Vučić i Alijev: Srbija i Azerbejdžan se međusobno podržavaju na međunarodnoj sceni

Vučić i Alijev razgovarali su o teritorijalnom integritetu, međunarodnom pravu, energetskim pitanjima i vojno-tehničkoj saradnji

Vučić i Alijev: Srbija i Azerbejdžan su podržale jedna drugu u međunarodnoj areni. Anadolija

H. J. I.

23.11.2022

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakli su danas u Beogradu da su dvije zemlje prijateljske i da podržavaju jedna drugu po pitanju teritorijalnog integriteta. 

- Srbija i Azerbejdžan su podržale jedna drugu u međunarodnoj areni. Uvijek smo podržavali teritorijali integritet Srbije i taj stav se neće mijenjati ni u buduće -  poručio je Alijev na konferenciji za novinare poslije sastanka s Vučićem.

Alijev je istakao da su dobri odnosi dvojice predsjednika osnovni faktor za razvoj odnosa, da su dvije zemlje suštinski strateški partneri i da je zato potpisivanje izjave o osnivanju Savjeta za strateško partnerstvo važan korak. On je istakao da Azerbejdžan ima bogate gasne resurse.


Brojni dokumenti i deklaracije

- Naša uloga će rasti i mi ćemo sarađivati sa prijateljskim zemljama na prvom mjestu, ne samo kada je riječ o energetici - poručio je Alijev.

Azerbejdžanski predsjednik je dodao da se sa Srbijom vode razgovori i u vojno-tehničkoj sferi. Kako je rekao, predstavnici dvije zemlje moraju češće da se sreću i najavio da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjetiti Baku do kraja godine, a da će on još jednom doći u Beograd.

Alijev je govorio i o međunarodnom pravu i ukazao da se u međunarodnim forumima usvajaju brojni dokumenti, brojne deklaracije u kojima se traži povlačenje jermenskih trupa iz okupiranih dijelova Azerbejdžana, ali da problem nikada nije rešen.

- To pokazuje da odluke i rezolucije koje su donijele međunarodne organizacije jesu selektivne. Nekada se rezolucije usvoje za dan, za nekoliko sati, a mi na primjenu moramo da čekamo 27 godina - rekao je Alijev.

On je dodao, pošto se ništa ne dešava na osnovu deklaracija donijetih u međunarodnim organizacijama, Azerbejdžan koristi svoje pravo iz Povelje ujedinjenih nacija - pravo na samoodbranu.

- Mi silom podržavamo naš teritorijalni integritet i mi obnavljamo objekte na oslobođenim teritorijama. Mi to gradimo iz pepela - rekao je Alijev.


"Za njega obično nisu imali vremena"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je danas "malo toga od međunarodnog prava ostalo". On je ocijenio da potpisivanjem izjave o osnivanju Savjeta za strateško partnerstvo počinje novi nivo odnosa dvije zemlje.

Vučić je rekao da su razgovarali o saradnji u oblasti energetike, jer je Azerbejdžan gasna sila, kao i da Srbija gleda kako da se priključi na kabl za transmisiju električne energije koji će ići do Evrope, kako bi osigurala energetsku bezbjednost.

On je dodao i da je Alijev postao veoma popularan u Evropi.

- Za njega obično nisu imali vremena, sada sve vrijeme za Ilhama Alijeva imaju. Ja sam malo ljubomoran, mene zovu samo oko Kosova, samo kada neko treba da me lupi po glavi, a njega zovu jer ga vole. Nije se on promijenio, on je samo čuvao svoju zemlju, a samo neka neki drugi razmisle jesu li se oni možda mijenjali - rekao je Vučić.

On je dodao da se nada da će rukovodstvo Srbije čuvati svoju zemlju makar upola uspješno kako je Alijev čuvao Azerbejdžan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.